TOP

Alice Zegerius van Beverly Beethoven: “Het personeel is één grote familie.”

Alice Zegerius, eigenaar van de vrouwenmodewinkel Beverly Beethoven in Amsterdam en onder meer bekend van ‘Bij ons in de PC’, gooide het enkele jaren geleden over een compleet andere boeg. Van luxe winkel met kostbare merken aan de chique Beethovenstraat transformeerde ze naar een toegankelijke winkel met trendy fashion voor iedereen op het Gelderlandplein. Hoe bevalt dat?

De omslag had geen leuke aanleiding. Kun je daar iets over vertellen?

Alice Zegerius, eigenaar van Beverly Beethoven in Amsterdam: “Na al verschillende inbraken te hebben meegemaakt werd onze zaak in 2013 volledig leeggeroofd. Een enorme schok en groot verlies. Het zorgde ervoor dat we noodgedwongen moesten sluiten. Niet dat ik zelf nog langer door wilde hoor. De zaak voelde al langer niet meer als de mijne. Er kwamen steeds meer mensen die ik eigenlijk niet in mijn winkel wilde hebben. Mensen met te veel geld die hun centen puur kwamen stuk gooien op een jas van een bepaald merk. Dat draagt echt niks bij aan het werkplezier. Ik was er wel klaar mee en wilde terug naar de sfeer die er voorheen was. Gezellig met gewone mensen, die ik in alle rust van goed advies kan voorzien.”

Op welke doelgroep richt je je sindsdien en wat kenmerkt jullie nieuwe zaak?

“We hebben nu een hele mooie grote en toegankelijke winkel, waar we iedereen verwelkomen. We verkopen betaalbare mode in de prijsklasse van € 30,- voor tops tot € 250,- voor winterjassen, met soms een uitschieter tot € 500,- a € 600,-. Onder meer van merken als Rinacimiento en Josh V. En het liefst kleed ik iedereen, van dochter tot moeder en oma. De gemiddelde klant is tussen de dertig en zestig jaar oud.”

Ben je nog steeds blij met je keuze?

“Ik heb er geen dag spijt van gehad. Ik ga weer met veel plezier naar mijn werk. De zaak is mijn leven. We bedienen veel vaste klanten en het personeel is één grote familie. Sommige personeelsleden lopen al negentien jaar mee en we gaan elk jaar samen op vakantie. Dat vinden mensen soms raar, maar ik ben er heel blij mee. Als je zeven dagen per week samen in de winkel staat, kun je het maar beter gezellig hebben samen.”

4 Online credit Alice Zegerius  2 Online credit Alice Zegerius

Hoe zorg je ervoor dat je relevant blijft?

“Ik ga altijd met mijn tijd mee en zit overal bovenop. We brengen elke week nieuwe stukken in de collectie. Soms wel drie keer per week. Aan voororderen doe ik niet meer. Ik speel echt in op de trend. Daar ben ik de hele dag mee bezig.”

Welke trends signaleer je voor de komende tijd?

“Mensen gaan er steeds sportiever uitzien en steeds meer mensen lopen de hele dag in sportkleding. Daar gaan we op in spelen. Vanaf december komen we met een nieuwe lijn sportkleding van Puma en Fila die voelt als een tweede huid en toch echt modisch is. Ik vind het wel een leuke ontwikkeling; stoer en trendy.”

En online?

“Ik word er niet blij van, maar we gaan mee natuurlijk. Je ontkomt er niet aan als retailer. De webshop loopt heel goed, maar het is veel werk. Veel retouren ook. Ik heb er aparte medewerkers voor en bemoei me er minimaal mee. Al jeuken mijn vingers soms. Als mensen een grote order toch niet doorvoeren heb ik vaak de neiging om te bellen en te vragen of ik ze kan helpen. Dat is natuurlijk not done en ik doe het ook heus niet, maar die drang om te adviseren zit gewoon in me.”

Staan er nog interessante ontwikkelingen op stapel?

“Met de zaak gaan we gewoon lekker door, maar aansluitend op onze eerdere tv-ervaringen in Steenrijk, Straatarm’ zijn Michael (Alice’s man, red.) en ik bezig met een nieuw tv-programma. Blut & Beautiful gaat het heten. We helpen mensen die in armoede leven met een restyling. Die mag niet meer dan € 50,- kosten en dat is een flinke uitdaging. We roepen de hulp in van vrienden en collega’s uit het vak, kruipen zelf achter de naaimachine en moeten echt creatief zijn. De pilot is net opgenomen en we hopen te beginnen met zes afleveringen. Ik zou het echt prachtig vinden om de afleveringen te gaan maken. Het is zo fijn om anderen te helpen.”

1 Online credit Alice Zegerius

In Textilia 1 van 2019, die op 11 januari 2019 verschijnt, geeft Alice Zegerius in de rubriek Close-up antwoord op achttien persoonlijke vragen. “Mijn perfecte dag is een dag zonder ruilingen. Daar heb ik echt een enorme hekel aan. Vooral als ik net open ben.”