TOP

Mannenmodetrends voor zomer 2021: groen en zacht

Nu de zomercollecties in de winkels hangen, is het een goed moment de mannenmodetrends van zomer 2021 nog eens door te nemen. Welke trends kun je dit seizoen nog toevoegen en welke bijverkoopartikelen passen daarbij?

Er waait een zachte wind door de mannenmodetrends van zomer 2021. De trends gaan over stressvrij leven, de hang naar de natuur en minimalistische ontwerpen. Kleuren zijn zacht en aards, extra’s komen van onder meer ouderwets handwerk en paisleyprints. Verder vallen de ruimere silhouetten op, draagbaar en comfortabel. Bekijk de zes trends die we voor zomer 2021 formuleerden: artisanal & poetic, farm life, modern monastry, the gardener, soft optimism en the slow down.

Artisanal & poetic

Ambacht en handwerk nemen een steeds prominentere rol in onze gedigitaliseerde wereld. In de mannenmode zien we dit terug aan de hand van kledingstukken met ‘artistieke’ prints of poëtische dessins die geverfd lijken. Ook zien we veel items met borduursels of andere handgemaakte details. Door het vele hand- en borduurwerk heeft de mode een etnisch uiterlijk. Vooral het shirt met ‘cuban collar’ met daarop speelse, geborduurde figuren is niet te missen. Qua accessoires zien we veel ambachtelijke gemaakte schoenen of tassen van ruig leer. Deze trend laat zich in de bijverkoop vertalen naar onder meer ‘Griekse’ leren sandalen, zomersjaals met borduursels of een hoed met artistieke print.

Bode

Farm life

Door de toenemende drukte in de stad heeft het platteland een groeiende aantrekkingskracht. Dit zien we ook terug in de zomermode 2021 voor mannen. Worker jackets in stugge, stevige twill-kwaliteiten, maar ook veel denim in combinatie met geruite overhemden met korte mouwen voeren de boventoon. De broeken hebben een wijde snit, hoge taille en opgerolde pijpen die aan de korte kant zijn. Qua kleurenpalet vormen donkerblauw (van de boerenoverall), spierwit en beige de basis, terwijl rood en geel voor contrasterende accenten zorgen. Uiteraard mag het boerensjaaltje niet ontbreken. Tips voor de bijverkoop: sjaaltjes met paisleyprint, espadrilles, riem van gebreid canvas.

Modern monastry

Steeds meer mensen willen stressvrij leven en zoeken daarbij naar houvast en rituelen. Spiritualiteit wordt daarom steeds belangrijker. Huizen zien er meer en meer uit als tempels: rustig en sereen, veilig voor de boze buitenwereld. Ook de garderobe van de man ziet er minimalistisch uit: veel zwart, wit en simpele, heldere lijnen in het silhouet. Denk aan overslagjasjes en tuniekachtige overhemden die wat wijder uitlopen en mouwen met brede, iets te lange boorden. Broeken zijn recht maar wijd van snit, en veelal gemaakt van soepele zijdenachtige stoffen. Passende bijverkoopartikelen zijn: simpele leren loafer, zwarte sandalen en de lange ketting.

Jil Sander

The gardener

Steeds meer mensen ontdekken het plezier van tuinieren. Je hoofd leegmaken terwijl je met het handen in de aarde wroet, heeft een kalmerend effect dat sommigen hard nodig hebben. De liefde voor bloemen, planten en tuinieren is ook te zien in de mode. Zo worden er veel weelderige bloemen- of groenteprints gebruikt. Ook komt dit terug in het kleurgebruik: donkergroen, aardetinten in combinatie met felgeel. Tot slot zien we ook veel invloeden van tuinierskleding, zoals work wear-achtige jassen, shirts en broeken met zakken met daaronder schoenen voorzien van stevige zolen en neuzen. Voor de bijverkoop kunnen de hoge schoen met profielzool, de katoenen ‘bucket hat’ en de canvas rugtas hoed bij dit thema.

Soft optimism

De wereld is de laatste jaren niet bepaald een veilige, zorgeloze omgeving. Juist daarom is er een groeiende behoefte aan wat luchtigheid en optimisme. En wat is beter geschikt dan kleur om de gemoedstoestand een lift te geven? In de mannenmode zien we een kleurenpalet met zoete pasteltinten zoals zachtgeel, babyblauw en subtiel roze. Aan de ene kant zijn het looks in een en dezelfde kleur in verschillende gradaties. Aan de andere kant worden de verschillende poedertinten met elkaar gecombineerd voor de ultieme dosis serotonine. Tips voor bijverkoop:pastelkleurige sneakers, zomersjaals in pastelkleur en zonnebrillen met gekleurde glazen.

The slow down     

Langzaam leven zonder stress is voor steeds meer mensen het adagium. Kleding die normaliter veel op vakantie wordt gedragen, wordt ook thuis de norm. Comfort staat bij deze trend voorop. Denk aan zachte, natuurlijke materialen zoals gewassen linnen en lichte, luchtige jerseys, die als een cocon om het lichaam gaan zitten. Aardse tinten overheersen, net als grijs en beige, in allerlei gradaties. Het silhouet is aan de ruime kant, met bandplooibroeken met een wijde, taps toelopende snit, en daarop een ruimvallend jasje of knitted polo. Qua bijverkoop passen hier de linnen sjaal, de katoenen veterschoenen en de beige riem van suède goed bij.

Giorgo Armani

Deze zomertrends zijn gepubliceerd in de mannenmodespecial van Textilia, editie #6 2020.

Foto’s: L’Estrop