TOP

Brand in Kampen verwoest panden Witteveen en Ziengs

Een grote uitslaande brand heeft gisteravond 6 december de panden van schoenenzaak Ziengs en modeketen Witteveen Mode in Kampen verwoest. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

De brand brak gisteravond rond zeven uur uit in de schoenenzaak Ziengs aan de Hofstraat in het historische centrum van Kampen. Het naastliggende filiaal van de vrouwenmodeketen Witteveen Mode moest het ook ontgelden en ging in vlammen op. Om één uur ‘s nachts kregen de brandweerlieden vanuit de hele regio het vuur onder controle.

Schade opnemen
Een medewerker op het hoofdkantoor van Witteveen Mode in Zeist kon vanochtend nog geen reactie geven op de brand: “Op dit moment zijn collega’s op weg naar Kampen om de schade op te nemen. Later vandaag weten we waarschijnlijk meer.” De winkelstraat blijft vandaag, 7 december, gedeeltelijk afgesloten voor publiek.

Dagblad De Stentor deed verslag van de brand:


Update 21.30 uur:
Ook de aanpalende panden vallen ten prooi aan de vlammen. De brandweer probeert de derde rij panden, waaronder de bibliotheek van de PthU, te behouden. Onder meer via het dak van de Wibra wordt een poging gedaan het vuur onder controle te krijgen. De hoogwerker is ingezet en een helikopter houdt de situatie al urenlang vanuit de lucht in de gaten. Er is een flinke toeloop van publiek, dat door de politie op afstand wordt gehouden.

Update 22.00 uur: Nog steeds komen er brandweerkorpsen versterking verlenen. Ook via de Geerstraat wordt nu geblust. Overal liggen brandweerslangen en het publiek wordt steeds verder teruggedrongen. Een groot gebied is inmiddels afgezet met roodwitte linten. Het is een grote zee van blauwe zwaailichten.

Update 22.15 uur: De gemeente houdt een bijeenkomst voor omwonenden in de Theologische Universiteit aan de Koornmarkt. De brandweer haalt nu ook bluswater uit de IJssel. Met behulp van een aggregaat wordt het water opgepompt. De IJsselkade is inmiddels ook afgezet. Om kwart voor elf klinken nog steeds de sirenes luid door de straten van Kampen.

Bij Ziengs gaat het om een pand dat enorm diep doorloopt en dat maakt het lastig de brand te bestrijden. De brand is nog steeds niet onder controle. De brandweer wil een ‘stoplijn’ creëren waar al het materieel op wordt ingezet om overslaan van het vuur op andere panden te voorkomen. Om 22.30 uur is weer een bijeenkomst voor omwonenden.

Update 23.30 uur: Omwonenden moeten de nacht elders doorbrengen. De gemeente houdt een bijeenkomst voor omwonenden in de aula van de Theologische Universiteit aan de Koornmarkt. Burgemeester Bort Koelewijn is daar ook aanwezig samen met een woordvoerder van de politie. Omwonenden moeten zich registreren bij de politie en doorgeven of zij onderdak hebben voor de nacht of niet.

Volgens de politiewoordvoerder is bestrijding van de brand nog steeds prioriteit nummer een. Ook worden gevaarlijke stoffen gemeten en mensen geëvacueerd uit panden die gevaar lopen. Burgemeester Koelewijn spreekt zijn betrokkenheid met omwonenden uit.

Update 23.40 uur: Een persbericht van de gezamenlijke hulpdiensten meldt dat de brand nog steeds niet onder controle is. De brandweer is met groot materieel ter plaatse en ook andere hulpverleningsdiensten zijn aanwezig. Op dit moment moeten de panden van schoenenzaak Ziengs en modezaak Witteveen als verloren worden beschouwd. Getracht wordt te voorkomen dat de brand verder overslaat naar aanliggende panden. De brand gaat gepaard met een flinke rookontwikkeling. Mensen wordt geadviseerd om ramen en deuren te sluiten en vooral niet in de rook te gaan staan. Tien panden aan de Blauwehandsteeg en de Korenmarkt zijn ontruimd in verband met de rookontwikkeling. De bewoners zijn ondergebracht in de Theologisch Hogeschool. Vanuit de lucht wordt de ontwikkeling van de brand gescand door een politiehelikopter met speciale apparatuur aan boord om de brandweer van advies te kunnen dienen rond het verloop van de brand.