TOP

Scapino en Brantano vinden nieuwe eigenaren

De failliete schoenenketens Scapino en Brantano worden overgenomen. Het Financieele Dagblad meldt dat Ziengs Schoenen de failliete keten Scapino zal kopen. Brantano komt in handen van R&S Retail, de eigenaar van Miss Etam.

De curatoren van de failliete ketens Scapino en Brantano zijn dicht bij de verkoop van de twee bedrijven Scapino en Brantano . Dat meldt Het Financieele Dagblad. Een bron laat aan de zakenkrant weten dat Scapino ‘waarschijnlijk wordt verkocht aan familiebedrijf Ziengs Schoenen’. Op 19 januari werd dat bevestigd door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De ACM maakte bekend dat Ziengs om toestemming had gevraagd voor een overname.

Spoedbesluit

Inmiddels heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) dinsdagavond met een spoedbesluit bepaald dat Ziengs Scapino mag overnemen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) staat dat wel onder voorbehoud toe. De overname wordt gedaan door Zire bv, een onderdeel van de Ziengs-groep.

Winkels blijven voorlopig open

In een persbericht zegt Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter ACM: “Met dit spoedbesluit stemmen we voorlopig in met deze overname. Hiermee wordt een snelle doorstart mogelijk waardoor een groot deel van de winkels van Scapino open kunnen blijven.” Verder meldt de ACM: ‘Ziengs heeft aannemelijk gemaakt dat zij haast heeft, omdat zij de voorraden op peil moet houden. ACM gaat nog een inhoudelijk oordeel vellen over deze overname. Dit besluit loopt daar niet op vooruit.’

Normaal gesproken mag een overname pas tot stand worden gebracht nadat partijen de overname bij ACM hebben gemeld en ACM een definitief oordeel heeft gegeven.

Opvallend detail is dat Berend Ziengs de oprichter is van Scapino. In 1997 werd Scapino door Henk Ziengs, de zoon van Berend, verkocht om uiteindelijk via een aantal overnames bij Macintosh terecht te komen.

Overname Brantano

Brantano, de schoenenketen die in België actief is, wordt verkocht aan R&S Retail, van Rens van de Schoor, de ceo van Roman & Stern. In de bv R&S Retail zit ook Miss Etam. De Belgische krant De Morgen meldt dat Van de Schoor in zee gaat met de holding van de familie Torfs, eigenaren van Schoenen Torfs, en Dieter Penninckx, die als ceo van FNG Group onder meer de kledingketens Claudia Sträter en Steps runt.

Wouter Torfs, de ceo van Schoenen Torfs, zegt in De Morgen dat ‘de lead duidelijk bij Rens van de Schoor ligt: “Zowel Penninckx als ik zullen strategische partners zijn. Op het vlak van investeringen zijn we gelijk.”