TOP

5 vragen aan duurzaamheidsexpert bij Neonyt: Lavinia Muth

In 2025 zal Neonyt Düsseldorf onafhankelijk worden georganiseerd op het Areal Böhler en parallel plaatsvinden aan FASHN ROOMS en nu ook SHOES DÜSSELDORF. De vervroegde datum van SHOES DÜSSELDORF zal nieuwe synergieën creëren en mode, schoenen en duurzaamheid nog dichter bij elkaar brengen in de tijdlijn, terwijl duurzame merken meer zichtbaarheid krijgen. Wil je exposeren? Dan moet je aan een aantal criteria voldoen. In aanloop naar deze beurzen beantwoordt sustainability expert Lavinia Muth 5 prangende vragen.

Beeld: IGEDO

Ondanks de uitdagingen in de industrie is het belangrijk om vooruitgang te blijven stimuleren. Wat vandaag nog als een vrijwillige bonus wordt gezien, zal binnenkort de norm worden. Alle deelnemende merken ondergaan een uitgebreide duurzaamheid- en stijlcheck om deel uit te maken van de Neonyt Düsseldorf-community.

Hoe definieert Neonyt duurzaam materiaal?

Lavinia: “Neonyt beschouwt duurzame materialen als materialen die de huidige staat van het milieu niet verergeren en geen verdere schade toebrengen aan mensen of de planeet. Idealiter zouden ze zelfs een positieve bijdrage moeten leveren, bijvoorbeeld door meer terug te geven aan de bodem dan wat er wordt onttrokken tijdens de teelt en het gebruik. Acceptabele materialen voor Neonyt omvatten gerecycled of biologisch katoen, gerecycled of biologisch afbreekbaar polyester, innovatieve geregenereerde vezels zoals Lenzing-vezels en Re:Newcell-vezels, gecertificeerde wol en alpaca, evenals gerecyclede dons en gecertificeerd leer.” 

Wat kunnen modelabels doen voor het klimaat, naast de keuze van materialen?

“Bedrijven kunnen veel meer doen dan alleen minder schade aanrichten of beter presteren. Een holistische benadering is cruciaal om echte impact te bereiken. Het is niet voldoende om simpelweg alternatieve materialen te gebruiken om als duurzaam te worden beschouwd. Incidentele liefdadigheidsacties zijn ook niet genoeg om verantwoord te ondernemen. Alle bedrijfsprocessen, inclusief logistiek, verpakking, marketing en personeelsbeheer, moeten worden geëvalueerd en beoordeeld aan de hand van indicatoren om de uitstoot van koolstof, afval en schadelijke materialen te verminderen. Het uiteindelijke doel moet een wereld zonder afval zijn.” 

Wat is mensenrechten due diligence en hoe kan een modebedrijf dit implementeren?

“Due diligence op het gebied van mensenrechten is de fundamentele verantwoordelijkheid van een bedrijf om ethisch te handelen. Dit omvat regelmatige risicobeoordelingen om ervoor te zorgen dat mensenrechtennormen worden nageleefd binnen de organisatie en de toeleveringsketens. Nieuwe wetgeving in Duitsland en de EU dwingt Europese modemerken om hun toeleveringsketens te herzien en klachtenmechanismen op te zetten. Dit vereist respectvolle zakelijke relaties en open communicatie.”

Wat onderscheidt een minimumloon van een leefbaar loon en wanneer wordt een loon als ‘eerlijk’ beschouwd?

“Een minimumloon wordt meestal vastgesteld door onderhandelingen tussen de overheid, de industrie en soms vakbonden. In veel landen waar onze kleding wordt gemaakt, is het nationale minimumloon echter vaak niet toereikend. Daarom pleiten wij voor leefbare lonen. Deze stellen werknemers in staat om in hun basisbehoeften en die van hun gezinnen te voorzien – inclusief voedsel, onderdak, onderwijs en gezondheidszorg – en om een reserve op te bouwen voor onvoorziene uitgaven. Een leefbaar loon moet worden verdiend in een normale werkweek van maximaal 48 uur, exclusief bonussen, toeslagen of overuren, en na aftrek van belastingen.”

Wat betekenen transparantie en traceerbaarheid in de mode-industrie en waarom zijn ze cruciaal voor meer duurzaamheid?

“Transparantie houdt in dat informatie wordt gedeeld over hoe, waar en door wie een product is gemaakt. Het stelt klanten in staat om elke stap van het productieproces te begrijpen. Traceerbaarheid is essentieel om de herkomst en reis van producten en hun componenten van begin tot eind te volgen. Door de toeleveringsketen te onthullen, kunnen klanten weloverwogen beslissingen nemen en rekening houden met de milieueffecten en sociale impact van producten.”