TOP

4 belangrijke zaken bij het openen van een webshop

Als je van vrijheid houdt, vind je het misschien maar niets om voor een baas te werken. In dat geval overweeg je mogelijk om voor jezelf te beginnen, bijvoorbeeld door het starten van een webshop. Je bepaalt dan zelf waar en wanneer je werkt. Toch is het ondernemerschap niet alleen maar rozengeur en maneschijn, want je moet behoorlijk veel regelen voordat je daadwerkelijk aan de slag kunt. Laat jij je hier niet door weerhouden? Dan wil je uiteraard niets vergeten. Om jou hier een handje bij te helpen, belichten wij in deze tekst vier zaken waar je over na moet denken voordat je een webshop start.

1. Rechtsvorm
Voordat je voor jezelf kunt beginnen, moet jij je inschrijven in het Handelsregister. Dit doe je via de Kamer van Koophandel (KvK). Via de website kun je alvast verschillende gegevens invullen, zodat jouw inschrijving sneller afgerond kan worden. Toch ontkom je er niet aan om langs te gaan bij een vestiging van de KvK bij jou in de regio. Dit is noodzakelijk om jouw inschrijving definitief te maken. Bij het inschrijven van je bedrijf moet je onder meer een juridische rechtsvorm kiezen. In Nederland kennen we de volgende rechtsvormen: eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof), maatschap, besloten vennootschap (bv) en naamloze vennootschap (nv). Denk van tevoren alvast na welke van deze rechtsvormen het beste bij jouw webshop past.

2. Verzekeringen
Sta je ingeschreven in het Handelsregister? Dan kun je in principe beginnen met ondernemen. Wij raden je alleen aan om pas te starten als je over verzekeringen hebt nagedacht. Als ondernemer kun je in Nederland verschillende verzekeringen afsluiten. Geen van deze verzekeringen is verplicht voor ondernemers, maar toch is het wel handig om er een aantal af te sluiten. Zo doe je er bijvoorbeeld goed aan je te verzekeren voor aansprakelijkheid. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten is ook verstandig. Je bent dan namelijk verzekerd van inkomen als je door arbeidsongeschiktheid niet meer kunt werken. Verder kun jij je ook nog verzekeren voor rechtsbijstand.

3. Zakelijke rekening
Denk ook na over het openen van een zakelijke rekening als je voor jezelf begint. Ondanks dat dit niet verplicht is, ontkom je er als ondernemer vaak niet aan. De bank waarbij je een privérekening hebt, wil namelijk niet dat je deze rekening voor zakelijke doeleinden gebruikt. Doe je dit toch? Dan is de kans groot dat je vroeg of laat tegen de lamp loopt. Banken controleren privérekeningen namelijk steekproefsgewijs. Open daarom direct een zakelijke rekening. Je plukt hier zelf ook de vruchten van, want privégeld en zakelijk geld lopen zo niet door elkaar heen. Bovendien draagt zo’n rekening bij aan de professionele uitstraling die je met jouw bedrijf nastreeft. Ben je overtuigd? Dan kun je online een zakelijke rekening openen.

4. Administratie
Iedere ondernemer is in Nederland wettelijk verplicht om een administratie op te zetten en bij te houden. Denk daarom alvast na hoe je dit precies vorm wilt geven. Je moet hier wat tijd in investeren, maar uiteindelijk kun je er ook veel tijd door besparen. De administratie van je webshop kun je namelijk als leidraad gebruiken bij het invullen van de belastingaangifte. Kom je er zelf niet uit? Overweeg dan om de administratie van je bedrijf uit te besteden aan een boekhouder of accountant. Dit kost je weliswaar geld, maar je hoeft zelf niet om te kijken naar de administratie van je bedrijf.