TOP

3 Suisses staakt verkoop in Nederland

De Nederlandstalige website van het Franse postorderbedrijf 3 Suisses is in de eerste week van april uit de lucht gehaald. Op de site valt te lezen dat het bedrijf de activiteiten in Nederland stopt.

In augustus 2010 keerde 3 Suisses na 30 jaar afwezigheid terug op de Nederlandse markt. In 2011 werd er gesneden in het personeelsbestand om de omslag naar e-commerce bedrijf te kunnen maken. Dat heeft niet geholpen en de poging om voldoende marktaandeel in Nederland te halen weordt gestaakt.

Historie

3 Suisses ontstaat in 1932 vanuit het familiebedrijf Toulemonde-Destombes. Het is Xavier Toulemonde die dat jaar een postorderservice voor bolletjes wol uit de eigen spinnerij begint. Al snel opent 3 Suisses fysieke winkels in België en Nederland. Na de Tweede Wereldoorlog breiden de activiteiten zich uit naar landen als Duitsland en Oostenrijk.

De groei van 3 Suisses zet ook in de daaropvolgende decennia door, tot de breiwolindustrie in de jaren ’80 van de vorige eeuw in een crisis belandt. 3 Suisses staakte toen haar activiteiten in onder andere Nederland. Bijna dertig jaar later is 3 Suisses International Group met 13.000 medewerkers in vijftien landen en een omzet van 3,4 miljard euro in 2009 één van de grootste spelers in de distance selling-markt. Nu valt het doek opnieuw voor 3 Suisses in Nederland.