TOP

15 vragen aan Thalita van Ogtrop

Op het platform The Next Closet krijgen designerstukken een tweede leven, waardoor het bijdraagt aan een duurzamere wereld. Wat drijft medeoprichter Thalita van Ogtrop en wat zijn haar eigen favorieten?

Portretfoto: Iris Duvekot

Hoe gaat het met The Next Closet?

Thalita van Ogtrop (33), die The Next Closet in 2013 met Lieke Pijpers oprichtte: “We groeien heel hard, afgelopen jaar zelfs met 300 procent. Die groei verwachten we dit jaar weer te halen. We zijn met z’n tweeën en met nauwelijks budget begonnen vanuit een anti-kraakpand. Nu hebben we een kantoor en 16 mensen in dienst. We hebben al meer dan 25.000 items een tweede leven gegeven. We willen de grootste van de Benelux worden in ons segment: tweedehands high end merkkleding. We nemen absoluut geen fast fashion aan vanuit onze duurzaamheidsgedachte. Daarmee onderscheiden we ons van andere marktplaatsen.”

The Next Closet (3)

Wie is jouw favoriete designer?

“Ik vind de collectie van Stella McCartney heel mooi en haar visie op duurzaamheid spreekt me aan. De kinderlijn is bovendien superleuk voor mijn dochtertjes. Ik ben ook fan van Alessandro Michele, de huidige creative director van Gucci. Die doet het momenteel echt waanzinnig.”

Hoeveel paar schoenen heb je?

“Dat is zeker gegroeid sinds ik The Next Closet heb. Ik denk een stuk of 15. Ik probeer alles via mijn eigen platform te kopen. Mijn nieuwe regel is dat mijn aankopen The Next Closet-waardig moeten zijn. Dus van goede kwaliteit, zodat het nog een tweede leven kan krijgen als ik erop uitgekeken ben. Bij fast fashion ketens mag ik van mezelf niet meer shoppen.”

Van welk beroep droomde je als kind?

“Ik wilde altijd boerin worden. Ik hield van buiten zijn en van dieren. Ik heb hele zomers doorgebracht bij mijn oma  in Frankrijk waar de tuin vol stond met lavendel, appel- en hazelnootbomen. We bakten ook de lekkerste taarten. Ik denk dat mijn passie voor duurzaamheid en een mooiere wereld daaruit te herleiden is. Tijdens mijn stages ben ik er pas echt achter gekomen wat ik wel en niet wilde. Tijdens mijn stage bij Gucci in Milaan ontdekte ik dat ik nooit voor een grote multinationalwilde werken waar je ideeën eerst langs tien lagen directie moeten voordat er naar werd gekeken. Mijn tweede stage was bij een stichting die ondernemers uit ontwikkelingslanden ondersteunde. Toen kwam alles samen: het willen ondernemen en goed doen voor de wereld.”

Ben je een verzamelaar?

“Toen ik twee jaar geleden in Berlijn woonde, hadden we een groot appartement gehuurd dat nog helemaal gevuld moest worden met meubels. Daar heb ik de vlooienmarkten en marktplaatsen ontdekt om mooie unieke objecten te vinden voor in huis. Dat heb ik ook weer doorgezet in ons huis in Amsterdam. Elk object in huis heeft een verhaal en bijna niks is van Ikea. Ook mijn garderobe is steeds meer high end en uniek met mooie investment pieces die je niet zomaar weg doet. Dus ik zit eigenlijk middenin mijn verzamelfase.”

De beste keuze die je ooit hebt gemaakt?

“Beginnen met yoga. In 2012 heb ik een auto-ongeluk gehad op reis in Argentinië en daardoor werd ik helemaal gereset. Ik ben daarna een yoga teacher training gaan doen en heb ontdekt hoe belangrijk het is om af en toe even stil te zijn en balans te hebben. Het is voor mij als ondernemer die veel wil en snel wil schakelen heel belangrijk om rust te nemen en bij mezelf te blijven.”

Wat verwachten mensen niet van jou?

“Dat ik heel zenuwachtig kan zijn als ik een praatje moet houden op een podium. Dat doe ik de laatste tijd steeds vaker. En dat ik, stiekem, helemaal geen ‘modemeisje’ ben, maar dat weten goede vrienden wel. Dat kun je ook eigenlijk wel invullen als je weet dat ik vroeger boerin wilde worden haha.”

Ben je een tassenfreak?

“Ik heb eigenlijk maar drie tassen die ik echt gebruik, maar ze zijn allemaal wel echt mooi. Ik heb twee vintage designertassen en de derde is van Matt & Nat. Die is nieuw, maar wel van een ‘vegan bedrijf’. Dat sluit weer aan op mijn duurzaamheidsgedachte.”

The Next Closet (2)

Wat is je favoriete land?

“Mexico en Zuid-Afrika. Ik hou van Latijns-Amerika en de Spaanse latinocultuur. Ik heb in Mexico gewoond en dat was geweldig. Maar de zee, het leven en de cultuur in Zuid-Afrika spreken me ook aan en ik heb ook een tijdje in Kaapstad gewoond. Er zijn zoveel mooie landen, ik wil altijd reizen en nieuwe dingen ontdekken. Ik zou graag nog eens naar Japan willen, daar ben ik nog nooit geweest.”

In welke kleding kunnen we jou uittekenen?

“Een goede jeans met coole gympies en een mooi bloesje. Ik hou van basics. Vroeger had ik altijd hakken aan, want ik ben 1.60 meter. Tegenwoordig bewaar ik die voor feestelijke gelegenheden en draag ik bijna altijd gympjes.”

In wat voor auto rijd je?

“Mijn man en ik hebben een Biro’tje: zo’n elektrisch autootje dat op het fietspad kan. En ik heb een elektrische bakfiets, heel praktisch in de stad. Daarmee vervoeren we alles, inclusief kinderen en hond.”

Wat is je pronkstuk?

“Mijn Céline Trio Bag, één van de eerste dingen die ik zelf op The Next Closet kocht, dus dat is wel een bijzonder stuk voor mij. En de Dolce & Gabbana sleehakken die ik op mijn huwelijk droeg. Plus de turquoise velvet bank die ik op een vlooienmarkt in Berlijn heb gekocht voor een appel en een ei. Dat zijn dingen die niet snel weg zal doen.”

Doe je wel eens een miskoop?

“Jazeker, maar wel minder dan vroeger. Soms weet je niet helemaal hoe iets zit als je iets online koopt. Ik heb bijvoorbeeld net een leren jasje met te brede schouders gekocht. Ik kan snel afstand van iets doen, dan verkoop ik het gewoon weer op The Next Closet. Onze missie is tenslotte ook om mensen te inspireren items een tweede leven te geven.”

Wat is je grootste zonde?

“Dat ik heel veel wil en vooral tegelijk. Ik moet iets realistischer worden, maar ik denk ook dat ik met deze instelling veel voor elkaar krijg.”

Waar zie je jezelf over 10 jaar?

“Dan is The Next Closet de grootste marktplaats voor tweedehands designerkleding in de Benelux. Dan ben ik nog steeds ceo, maar daarnaast ook bezig met andere start-ups of initiatieven die duurzame impact hebben. Ik ben erg van het kickstarten. Ik heb er zelf veel van geleerd en dat zou ik graag over willen brengen op anderen. Daarnaast is ons gezin dan misschien wel uitgebreid. Het allerliefst zou ik in twee landen tegelijk wonen, bijvoorbeeld in de winter in Kaapstad en in de zomer in Nederland.”

The Next Closet (1)

Over The Next Closet

The Next Closet is een duurzame marktplaats waar consumenten hun designerstukken kunnen verkopen. Het uploaden is gratis, de verzending plus het betaalverkeer loopt via het platform zodat 100% echtheid en veiligheid is gegarandeerd. Consumenten kunnen kiezen uit de Do-it- yourself service (waar de verkoper zelf de items fotografeert, uploadt en verzendt, opbrengst voor de verkoper is 80%) of de Premium service (waarbij The Next Closet dit doet, opbrengst voor de verkoper is 50 tot 65%). Ook heeft The Next Closet een duurzame merken-index waarin eerlijke merken staan gemarkeerd met een groen blaadje. Die mogen altijd worden verkocht via The Next Closet, ongeacht het merk of de waarde.