TOP

Werknemers H&M-distributiecentrum pleiten voor cao mode- en sportdetailhandel

Ruim 110 van de 150 werknemers van het H&M-distributiecentrum roepen hun directie komende vrijdag in een petitie op om zich hard te maken voor een nieuwe cao mode- en sportdetailhandel.

Vrijdag 7 augustus overhandigt een werknemersdelegatie van het distributiecentrum H&M in Leiden een petitie aan Susan Krau, country manager bij H&M. “Feitelijk vragen de werknemers hun directie om het H&M-beleid in de praktijk te brengen,” vertelt Ron Peters, bestuurder van FNV Bondgenoten, in een persbericht. “H&M zegt zelf op zijn website dat ‘de gehele organisatie binnen H&M gekenmerkt moet worden door een fundamenteel respect voor het individu. Dit geldt voor alles: een eerlijk salaris, fatsoenlijke arbeidstijden en de vrijheid van organisatie…’ Laat de H&M-directie dit maar bewijzen, onder andere door zich in de werkgeversvereniging Mitex in te zetten voor een nieuwe cao.”

De onderhandelingen voor een nieuwe cao in de mode- en sportdetailhandel liepen eind juni na een jaar stuk. In januari 2009 was er een onderhandelingsakkoord tussen werkgevers en vakbonden. Het akkoord, goedgekeurd door de vakbondsleden, werd echter door de achterban van de werkgevers van tafel geveegd.

In de mode- en sportdetailhandel zijn ongeveer 100.000 mensen werkzaam. Onder andere Zeeman, Wibra, Duthler, Hout Brox, van Tilburg Mode, H&M, Action BV, Hema en Sting zijn aangesloten bij Mitex. Sinds april 2008 heeft de branche geen cao. De meerderheid van de werknemers heeft geen loonsverhoging gehad, een aantal heeft 2 procent verhoging gekregen.