TOP

WEAR lanceert online inzamelingsmethode voor sneakers, weer meer omzet voor detailhandel ook onlineomzet stijgt, modeketen We Are Labels sluit een derde van panden

WEAR lanceert online inzamelingsmethode voor sneakers, weer meer omzet voor detailhandel, ook onlineomzet stijgt, modeketen We Are Labels sluit een derde van panden, Surseance Unlimited Footwear Group B.V. omgezet in faillissement. Dit en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 29 februari.

Beeld: WEAR

WEAR lanceert online inzamelingsmethode voor sneakers

WEAR verkoopt pre-loved sneakers (refurbished tweedehands sneakers). Door sneakers een tweede leven te geven, verminderen we de CO2-uitstoot en verkleinen we de afvalberg van de mode-industrie. In deze tijd van fast fashion zetten wij graag een stap in de goede richting. Vanaf vandaag (29 februari) kan je jouw oude sneakers die je niet meer draagt opsturen naar WEAR. Er is namelijk en WEAR Collect gelanceerd; een online service om op een duurzame manier van je oude sneakers af te komen. Door de lancering van de WEAR Collect vervult het bedrijf dat refurbished tweedehands sneakers verkoopt, een langverwachte behoefte van hun klanten. ‘’Al vanaf het begin krijgen we van onze klanten de vraag of ze ook hun oude sneakers kunnen opsturen naar ons. Eerst sporadisch, nu is onze Instagram DM dagelijks gevuld met deze vraag. We vonden het tijd om hier maar eens gehoor aan te geven.’’, co-founder van WEAR, Lorenzo van Galen. Volgens Pim Roggevee, de andere oprichter van de circulaire fashion-start-up, is de markt voor ongebruikte sneakers in Nederland heel groot. In samenwerking met Sustainable Student Consultancy is er een onderzoek gedaan naar de potentie van de markt voor ongebruikte sneakers. Zij kwamen na intensieve research tot de conclusie dat er per persoon gemiddeld drie paar sneakers ongebruikt in de kast staan. Wat neerkomt op 50 miljoen sneakers die staan te verstoffen. Met WEAR Collect bieden we mensen een mogelijkheid om verschil te maken en eenvoudig van hun oude sneakers af te komen, aldus het persbericht van WEAR. Het is nog niet duidelijk of WEAR hiermee het pad inslaat van een platform. Er is gekozen om te starten met een donatie-constructie. Per paar sneakers die de klant opstuurt, wordt er €1 gedoneerd aan Klabu, een goed doel dat sport toegankelijk maakt in vluchtelingenkampen over heel de wereld. Daarnaast krijgt de klant een korting die ze kunnen besteden in onze webshop. We zijn een impact first onderneming, dus willen eerst gebruikers aantrekken met diezelfde mindset. Of we een platform-model gaan integreren zien we later wel, laat van Galen weten. Op de website van WEAR kan je kosteloos een WEAR Collect zak bestellen. Deze wordt in een brievenbuspakket geleverd met instructies en retourlabel erbij. Meer informatie over de dienst vind je hier.

Weer meer omzet voor detailhandel, ook onlineomzet stijgt

Uit de cijfers van het CBS blijkt dat de detailhandel in Nederland in januari 1,8 procent meer omzet heeft gedraaid dan in dezelfde periode in 2023. Voor een groot deel is de stijging te danken aan dat er meer spullen zijn verkocht. Het verkoopvolume steeg met 1,1 procent. De omzetstijging in de detailhandel komt voornamelijk voor in de non-foodsector, die in totaal met 3,1 procent is gegroeid. Met name de deelsector kleding doet het goed met 5,6 procent meer omzet. De foodsector is met 0,4 procent gekrompen ten opzichte van januari 2023. De daling van de omzet kwam vooral door de supermarkten, die 1 procent minder omzet hadden dan een jaar eerder. De onlineomzet steeg met 3,7 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Met name in voedingsmiddelen en drogisterijen werd er aanzienlijk meer omzet behaald, namelijk 15,6 procent meer dan in januari 2023. In de consumentenelektronica was de grootste daling te zien, namelijk -6,3 procent.

Modeketen We Are Labels sluit een derde van panden

Modeketen We Are Labels doet van totaal 12 winkels, 4 winkels op slot, wordt door de oprichter Pieter-Bas Broeke bevestigd tegen RTL Z. De vestigingen die gaan sluiten zitten in Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Amstelveen. De vestiging in Utrecht en Den Haag waren het meest recent geopend. Deze winkels sluiten door de gevolgen van de coronapandemie en de gestegen kosten voor personeel en energie. De 8 overgebleven winkels staan in Amsterdam, Antwerpen en Gent. De oprichter geeft aan dat deze filialen profiteren van het toerisme en draaien hierdoor veel betere resultaten dan de winkels die nu komen te verdwijnen. In 2020 sloot We Are Labels zijn webshop, omdat het merk er naar eigen zeggen te weinig aan verdiende. De oprichter verklaarde destijds: ‘’De opkomst van Zalando, Amazon en Bol maakte de kledingmarkt grilliger en zorgde voor intensievere concurrentie op prijs.’’

Surseance Unlimited Footwear Group B.V. omgezet in faillissement

Unlimited Footwear Group B.V. is het niet gelukt uit de surseance te komen. Het Nederlandse bedrijf ontwerpt, koopt en distribueert schoenen voor mannen, vrouwen en kinderen. Met 13 merken in zijn portfolio, waarvan zes eigen merken, is het een bekende speler in de mode-industrie. Unlimited Footwear heeft de schoenenlicenties van acht bekende merken, waaronder Gap, G-Star en Lyle & Scott, verworven en heeft Levi’s in zijn portfolio als distributie-merk. Alle faciliteiten heeft Unlimited Footwear Group in eigen beheer, van ontwerp tot productie en van marketing tot verkoop en distributie. Op 27 februari is het uitstel van betaling omgezet in een faillissement, blijkt uit het openbare insolventieregister. Diverse dochterondernemingen worden hiermee ook failliet verklaard. Op 16 februari kreeg het Nederlandse bedrijf dat handelt onder de naam The Heritage Footwear Company uitstel van betaling. Tot 14 mei kreeg het bedrijf de tijd om met een plan te komen om aan de betalingen te voldoen. Twee weken na het verlenen van de surseance komt er echter een einde aan het bedrijf. Op 27 februari is ook voor de dochterondernemingen Unlimited Footwear Midco B.V., Trend Design Shoe Fashion B.V., Shoes Unlimited B.V., Bullboxer B.V., Oakland Bay B.V., Huntington Beach B.V., Next Level Brands B.V., Unlimited Footwear Holding B.V., Hawick 1874 B.V., Serve&Volley Footwear B.V., Star Collections B.V., Newport Footwear B.V. een faillissement uitgesproken. Het is belangrijk om te benadrukken dat niet alle dochterondernemingen getroffen zijn door het faillissement. Zo zijn Nubikk en Rehab niet betrokken geweest bij de surseance en dus ook niet bij het faillissement.