TOP

Vijftig tinten blauw en een beetje kleur: inspiratie van de Denim Days in Amsterdam

Afgelopen week streken jeansliefhebbers uit binnen- en buitenland weer neer in Amsterdam voor de halfjaarlijkse Denim Days. Het werden dagen vol ontmoetingen met vakgenoten, andere denimfans, lanceringen en vooral veel inspiratie. Een terugblik.

Foto’s: Daphne Ponsteen, Margreet Anches

De Denim Days in Denim City (in De Hallen) in Amsterdam is uniek in zijn soort. Volgens de site is het ‘the place to be for all denim lovers, addicts and fanatics, brands and buyers’. Een ontmoetingsplaats waar op een wonderlijke manier vrijwel alleen maar liefhebbers – zowel mode- en denimprofessionals als consumenten – worden samengebracht. Ontmoeting en uitwisseling van gedachten is een belangrijk onderdeel, maar ook het opdoen van inspiratie, nieuwe merken en aanbieders.

Verrassend anders

Uiteraard domineert de blauwe stof, in diverse tinten, wassingen en verwerkingen. Verfrissend en verrassend anders is de stand van het jonge merk S.A.MPLE van ontwerpers Sam Cruden en Domien Zimmerman dat opvalt met roze-paars en felgroen geverfde blouses, jacks en broeken. “Bottega-groen, classy donkergroen, is de volgende kleur in de reeks”, vertelt Cruden. Het Rotterdamse label gaat aan de slag met vintage workwear en klassiekers en voorziet ze vervolgens van een nieuw kleurtje. 

Duurzame creativiteit

Sowieso is er veel aandacht voor jong talent. Zo is er een collectielancering van het jonge, creatieve collectief Sans Limite. Of Fray Amsterdam, het duurzame skatemerk dat gedragen of deadstock materialen op een creatieve manier nieuw leven geeft. Onder meer door het gebruik van patches, stiksels en voeringen. Rare Mabi Jeans creërt uitgesproken custom made jeans, net als het modecollectief The Patchwork Family dat duurzame creativiteit hoog in het vaandel heeft.

Kijk mee naar de inspirerende bezoekers en deelnemers: