TOP

Vijf vragen aan Joline Jolink

Joline Jolink verhuisde in september haar winkel van de Negen Straatjes in Amsterdam naar een pand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam, de ruimte waar ze in april van dit jaar nog een pop-up shop had. "De ruimte en rust van Rotterdam passen goed bij mij en mijn ontwerpen."

Van Amsterdam naar Rotterdam. Veel mensen hebben je vast voor gek verklaard.
“Haha, nou dat valt wel mee hoor. Maar het is voor de meesten absoluut een opmerkelijke stap. Voor ons niet. Het succes van de winkel in Amsterdam liep terug. In de twee jaar tijd dat we in de Huidenstraat zaten heb ik de Negen Straatjes zien veranderen. Het winkelgebied is mainstream geworden waar meer kijkers dan kopers komen. Het grote aanbod in de Negen Straatjes overprikkelt consumenten. Ook was ik niet meer tevreden met het pand en dit gevoel werd alleen maar sterker na onze pop-up ervaring in Rotterdam.”

Was de winkel in Amsterdam te klein?
“Het is een schattig pandje, maar het is inderdaad erg klein. Het zit verstopt tussen de andere winkels, passanten lopen er straal voorbij. Grote teksten op de etalageruit, de muziek harder, planten op straat. We moesten allerlei toeren uithalen om op te vallen. De winkel in Rotterdam is zo ruim, echt heerlijk. Er is meer tijd voor een goed gesprek en de ruimte geeft klanten de rust om lekker rond te kijken. Ik vind dat erg prettig werken. Daarnaast zitten er mooie winkels en concepten in deze straat waar onze doelgroep ook graag komt.”

Door Google Analytics weet je dat jouw doelgroep in Amsterdam en Rotterdam zit. Is het dan niet veel logischer om in een andere stad een winkel te openen?
“Nee. Door analytics weten we inderdaad waar onze markt zit, maar dat wil nog niet zeggen dat deze vrouwen ook allemaal online klant zijn. Er zijn genoeg vrouwen in Rotterdam en Amsterdam die mijn merk erg mooi vinden, maar liever in de stenen winkel kopen.”

Wat is het grootste verschil tussen de kledingstijl van de Amsterdamse vrouwen en die in Rotterdam?
“Het vrouwbeeld in Amsterdam is iets sexyer. Als ik de Nieuwe Binnenweg met de Negen Straatjes vergelijk in ieder geval. Aangesloten kleding, glimmertjes en hoge hakken. In Rotterdam zijn de vrouwen uitgesproken, maar op een nuchtere manier; grote jassen, weinig make-up, tijdloze basics en platte herenschoentjes.”

Komt er ooit nog een Joline Jolink-winkel in de hoofdstad?
“Ja, ik wil nog heel graag een winkel in Amsterdam. Maar nooit meer zo’n kleine ruimte. Het moet net zoiets zijn als wat ik hier heb. Misschien een winkel aan de Van Woustraat of aan de Haarlemmerdijk.”