TOP

SP wil startende ontwerpers de ruimte geven

In het Red Light District van Amsterdam krijgen jonge modeontwerpers momenteel al de kans om zich te ontplooien. Maar de politiek in de hoofdstad wil deze ontwerpers meer kansen bieden. Zo stelt gemeenteraadslid Laurens Ivens, in een interview op Couturekrant.nl, voor inloopatelier te beginnen voor startende ontwerpers. Zij moeten ook, met behulp van subsidie, meer ruimte krijgen op de Amsterdam International Fashion Week.

Ivens: “In zo’n inloopatelier moeten beginners tegen lage gebruikskosten met een aantal tegelijk gebruik maken van bijvoorbeeld naaimachines. Nu haken nog teveel ontwerpers na hun studie af, of verlaten Amsterdam omdat ze geen plek hebben om hun ontwerpen uit te kunnen voeren. Om een echte creatieve modestad te worden, moeten we deze beginnende ontwerpers juist stimuleren om zich in Amsterdam verder te ontwikkelen.”

“Verder zou ik graag zien dat op de Amsterdam International Fashion Week meer starters de ruimte krijgen. Nu is de week alleen maar toegankelijk voor collecties van gevestigde namen. Via een gemeentelijke subsidie aan dit mode-evenement moet de gemeente dit als voorwaarde kunnen stellen.”

De gemeenteraad van Amsterdam zal in ieder geval volgende week het voorstel behandelen, om een coördinator te benoemen. Deze persoon zal afkomstig zijn uit het bedrijfsleven, en krijgt de taak om namens de gemeente te onderzoeken welke kansen jong talent, doorstarters en gevestigd modetalent in het bedrijfsleven hebben.