TOP

Patta wint hoogste mode-onderscheiding van de textielsector: de Grand Seigneur

Woensdag 10 april is tijdens het ledenevent van brancheorganisatie Modint de hoogste mode- onderscheiding van de textiel- en kledingindustrie uitgereikt in het Textielmuseum in Tilburg. Streetwear merk Patta was de gelukkige en mocht de prestigieuze prijs in ontvangst nemen. Textilia was erbij!

Beeld: Modint

Het heeft wat tijd gekost voordat er een nieuwe winnaar kon worden toegevoegd aan de lange lijst van Grand Seigneur-winnaars, maar het is opvallend – en natuurlijk extra leuk – dat dit samenvalt met het twintigjarig jubileum van winnaar Patta in 2024. Terug in 2004 bundelden twee jonge mannen uit de Amsterdamse hiphop-scene hun passie voor het zoeken naar de juiste muziekplaten en felbegeerde sneakers, wat resulteerde in de oprichting van het kleine cultmerk Patta. Het merk kreeg zijn naam, afgeleid van het Surinaamse woord voor “schoen”, maar dan met een extra ‘t’. Wat begon als een bescheiden merk en winkel in 2004, is nu uitgegroeid tot een bedrijf met zo’n 90 medewerkers en vestigingen in Londen en Milaan, evenals een uitgebreide internationale e-commerce voor kleding, accessoires en schoenen. 

Nastreven van idealen 

Echter, Patta gaat verder dan alleen mode en verkoop, met een focus op het teruggeven aan de gemeenschap en het nastreven van idealen zoals uitgedrukt in hun motto ‘uit liefde en noodzaak in plaats van winst en nieuwigheden‘. Dit blijkt uit verschillende initiatieven gericht op sportteams, educatie van jongeren en diverse samenwerkingen met merken en organisaties zoals Nike, Dazed Media, FC Barcelona en Tommy Hilfiger. Ondanks hun diverse activiteiten en partnerschappen, blijft Patta trouw aan hun identiteit en blijft het merk geliefd, vooral visueel en met een sterke verbinding met de zwarte gemeenschap en diversiteit.

De jury was dan ook zeer onder de indruk van de eigenheid en verantwoordelijkheid die Patta uitdraagt. Als voorbeeld noemt John de Greef (jurylid) hoe de verkoop van streetwear en sneakers meer kunnen zijn dan ‘de handel in mode’. 

Uitreiking
In een bescheiden zaal in het Textielmuseum kwamen tientallen modeprofessionals samen om getuige te zijn van de uitreiking door voormalig winnaar Ronald van der Kemp. Een ontwerper met een kritische houding ten opzichte van de textielindustrie, die in 2019 als winnaar uit de bus kwam. Guillaume Schmidt, vertegenwoordiger van Patta, betrad het toneel in stijl – fashionably late, dat wel – om de felbegeerde prijs in ontvangst te nemen. Mede-oprichter Edson Sabajo kon helaas niet aanwezig zijn. In zijn korte speech uitte Schmidt zijn dankbaarheid en trots: “We weten dat we goed bezig zijn, maar het is heel fijn om ook daadwerkelijk de erkenning te krijgen in de vorm van deze prijs.” Na nog enkele woorden over de toekomst van Patta werd het tijd voor een informele borrel, waarbij het succes van de nieuwe Grand Seigneur-winnaar werd gevierd met een welverdiend glas champagne. 

De Grand Seigneur
De Grand Seigneur is een prestigieuze onderscheiding in de Nederlandse mode-industrie, die wordt toegekend aan individuen, organisaties of bedrijven die gedurende meerdere jaren een significante bijdrage hebben geleverd aan het modebeeld en het vergroten van het modebewustzijn in Nederland, via hun werk, expertise, visie of producten. De prijs wordt niet alleen toegekend aan modeontwerpers en -merken, maar ook aan modejournalisten, -fotografen, opleidingsinstituten en musea. Sinds de oprichting in 1984 is de prijs 30 keer uitgereikt, met ontvangers als Iris van Herpen, Jan Jansen, Lidewij Edelkoort, Viktor & Rolf, Jan Taminiau, G-Star, Marlies Dekkers en Fiona Hering.

 

 

Modint
Modint is een organisatie die de Nederlandse textiel- en kledingindustrie vertegenwoordigt. Zij bieden ondersteuning aan fabrikanten, importeurs, agenten en groothandelaren in (bedrijfs)kleding, interieur, tapijt en textiel door middel van advies en kennisoverdracht, en bevordert samenwerking in de gehele waardeketen. Daarnaast behartigt Modint de belangen van haar leden door lobbywerk in Den Haag en Brussel. Met meer dan 400 aangesloten bedrijven werkt Modint aan een toekomst voor de Nederlandse textielindustrie waar het land trots op kan zijn.