TOP

Opkomst mobiel betalen bij webshops

Eind 2011 biedt 40% van de Nederlandse webwinkels de mogelijkheid tot betalen met je smartphone. Dat is tenminste de verwachting van PayPal.

Het aantal mobiele betalingen via PayPal is in Nederland gestegen tot maar liefst €200.000 per week. Dat blijkt uit gegevens van PayPal over de Nederlandse markt. Het aantal mobiele betalingen van particulieren onderling is in een jaar tijd verviervoudigd. En het aantal actieve PayPal gebruikers dat wekelijks via zijn mobiel betalingen doet is verdrievoudigd. PayPal verwacht dit jaar naar schatting rond de vijftien miljoen euro aan mobiele betalingen af te ronden in Nederland. Die groei komt onder andere doordat steeds meer mensen een smartphone bezitten. Verder signaleert PayPal dat Nederlandse bedrijven druk bezig zijn apps te ontwikkelen voor mobiel betalende consumenten.

iDeal

Overigens is dit bedrag maar een klein deel van de totale omzet van Nederlandse webwinkels (die gaat alleen dit jaar al richting de €9 miljard). PayPal moet het afleggen tegen het in Nederland mateloos populaire iDeal (betalen via internetbankieren). Negentig procent van de webwinkels biedt iDeal aan, terwijl iets meer dan eenderde Pay Pal aanbiedt. Uit eerdere gegevens van Currence bleek dat 56% van de Nederlanders de voorkeur geeft aan iDeal voor webaankopen. Een op de vijf heeft het liefst een acceptgiro. Slechts 6% geeft de voorkeur aan Pay Pal, dat daarmee ongeveer even populair is als de overboeking (8%) en creditcard (5%).

Internationaal

PayPal is een dochterbedrijf van eBay en biedt consumenten een betaalaccount waarmee ze hun online aankopen veilig kunnen afrekenen. Interessant is de aankoopbescherming, waarmee klanten hun geld terug krijgen mocht de aankoop niet geleverd worden. PayPal ontstond vooral als betaaloptie voor particulieren onderling via sites als eBay en Marktplaats, maar richt zich nu ook steeds meer op het afhandelen van betalingen via webshops. Voordeel ten opzichte van iDeal is dat PayPal internationaal werkt en iDeal vaak alleen bij Nederlandse webshops gebruikt kan worden.