TOP

Oost-Groningen wil outletcentrum bij Zuidbroek

Zes Oost-Groninger gemeenten zijn enthousiast over het plan van investeerder Redema Group in IJsselstein die een groot outletcentrum bij Zuidbroek (Groningen) wil realiseren. De provincie ligt vooralsnog dwars.

Het Outlet Centrum in Zuidbroek is een groot plan langs de A7 en de N33, zo’n 20 kilometer ten oosten van de stad Groningen. De gemeente Menterwolde, waar Zuidbroek deel van is, heeft er wel oren naar omdat dit goed is voor de werkgelegenheid in een gebied dat sociaal-economisch achterblijft.

De gemeenten Winschoten, Scheemda, Reiderland, Pekela, Veendam, Bellingwedde en Menterwolde, verenigd in de Streekraad Oost-Groningen, verwachten dat een outletcentrum vele honderden nieuwe banen oplevert. Ze denken dat er genoeg publiek afkomt op een outletcentrum.

Tegen de komst van outletcentrum Zuidbroek
Het provinciebestuur, de Kamer van Koophandel en de organisatie voor het Midden- en Kleinbedrijf (MKB), denken echter dat er onvoldoende markt is voor een outletcentrum. Het risico op een mislukking en de mogelijke  ombouw naar een gewoon – dus concurrerend winkelcentrum vinden ze te groot.

Voor de komst van outletcentrum Zuidbroek
Inmiddels maken verschillende politieke partijen zich sterk voor de komst van een outlet. De SP-fractie in de provincie ziet een stimulerende werking voor heel Oost-Groningen. Ook de fractie van de Partij van de Arbeid in Menterwolde wil dat de vestiging van een Factory Outlet Centrum in Zuidbroek mogelijk wordt gemaakt. Deze fractie ziet 500 banen in het verschiet voor met name ook de lager geschoolden, die nu heel moeilijk aan het werk komen.

Uit een extern onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Redema Group, blijkt dat de vestiging van een Factory Outlet Centrum op de locatie in Zuidbroek economisch levensvatbaar is. De provincie Groningen wil echter eerst een nieuw onderzoek laten uitvoeren door een externe deskundige. De komende weken zal het concept POP (Provinciaal Omgevings Plan) van de Provincie Groningen worden opgesteld. Hierin komt vast te liggen of een outlet wel of niet tot de mogelijkheden behoort bij de ontwikkeling van het gebied.