TOP

Mingface wint kopieerzaak

Het Nederlandse streetwearlabel Mingface heeft een zaak gewonnen tegen het Italiaanse modemerk Banana Benz, dat een hondenprint had gekopieerd. Al valt de schadevergoeding het Nederlandse bedrijf wel tegen.

Inzet van de zaak is de hondenprint ‘Doggie Yu’, die de Nederlandse ontwerper Sebastiaan Duong maakte voor Mingface. Het Italiaanse merk Banana Benz heeft het ontwerp vorig jaar bijna exact gekopieerd en op shirts, riemen, ondergoed en schoenen van de zomercollectie gezet. De Italianen hebben de Doggie Yu -print zelfs gedeponeerd als trademark.

Mingface nam daarop het in merkenrecht gespecialiseerde advocatenbureau DLA Piper in de arm en spande in Italië een kort geding aan. De rechter oordeelde vorig jaar al dat Banana Benz het copyright van Mingface heeft geschonden en dat het onmiddellijk moest stoppen met het afbeelden van de Doggie Yu én het verkopen van bestaande producten met de print. Het Nederlandse bedrijf startte desondanks een bodemprocedure, omdat het Italiaanse bedrijf niet wilde schikken. Deze week bepaalde de rechter dat Banana Benz een schadebedrag moet betalen. Het precieze bedrag wil Sebastiaan Duong, creatief directeur van Mingface, niet zeggen. “Maar het is een bedrag waardoor ik net niet uit de juridische kosten kom. Dat is flink balen. Ik ben echter wel blij dat het recht heeft gezegevierd, maar wat mij betreft pakken ze boeven wat harder aan. Zo voorkom je misschien meer van deze schandaleuze praktijken.”