TOP

Louboutin verliest rechtzaak tegen Yves Saint Laurent

De rechter heeft het verzoek van schoenontwerper Christian Louboutin om de verkoop van de schoenen uit de resort-collectie 2011 van Yves Saint Laurent (YSL) stop te zetten, afgewezen.

De schoenen uit de YSL-collectie hebben rode zolen. De rode zool is al lange tijd het bekendste handelsmerk van Christian Louboutin, maar het is hem tot dusver niet gelukt om daar een patent op te krijgen. Toch eist hij een beëindiging van de verkoop van de Yves Saint Laurent-schoenen met een rode zool.

Uitspraak
De Amertikaanse rechter oordeelde echter anders. Hij stelde dat in de mode-industrie, het gebruik van kleur zeer belangrijk is voor gezonde concurrentie. Ook is het onwaarschijnlijk dat Christian Louboutin kan bewijzen dat de rode zool in aanmerking komt voor merkbescherming.

Iconisch
Louboutin zelf liet weten ontmoedigd te zijn door de uitspraak. Hij staat nog steeds achter zijn claim, die luidt dat de rode zolen zijn handelsmerk zijn, synoniem staan voor Louboutin-schoenen en een iconische status hebben verworven. Ook droeg Louboutin het argument aan dat wanneer de rechter Yves Saint Laurent toestemming geeft om de schoenen te blijven verkopen, er geen actie kan worden ondernomen tegen de vele andere kopieën van de roodgezoolde pumps.  

YSL
In een reactie laat het modehuis Yves Saint Laurent weten dat Louboutin’s rode zolen nooit een officieel handelsmerk hadden mogen worden, aangezien er zeer veel verschillende tinten rood bestaan. Daarnaast zou de mode-ontwerper Yves Saint Laurent zelf al sinds de jaren zeventig schoenen met rode zolen maken en de modellen uit de resort-collectie 2011 zijn dan ook niet gelinkt aan de ontwerpen van Louboutin.