TOP

Lidewij Edelkoort: vrouwenmodetrends winter 2020-2021

Volgens trendforecaster Lidewij Edelkoort gaan we een bruin tijdperk in. Haar presentatie voor winter 2020-2021 noemde ze dan ook Brown Age. “Als bruin echt doorbreekt is dat voor twintig tot dertig jaar.”

Maakte Lidewij Edelkoort tien jaar geleden een groot statement door een ‘grijs tijdperk’ aan te kondigen, momenteel staan we volgens haar aan de vooravond van een tijdperk waarin bruin een belangrijke rol gaat spelen. Voor haar presentatie op dinsdag 11 juni 2019 in het Compagnietheater in Amsterdam was de locatie dan ook ingericht met bruine Chesterfield-banken, grote roestbruine kamerschermen en in de pauzes ‘bruine’ muziek in de vorm van een jazz ensemble. Zelf is de forecaster, meestal uit te tekenen in zwart en grijs, ook volledig gekleed in het bruin.

Na de bruine jaren zeventig is de kleur bruin lange tijd weggeweest uit het modebeeld. Maar er komt een kentering aan volgens Edelkoort. “Bruin gaat er modieuzer uitzien dan zwart. Bruin maakt andere kleuren mooi. Het is zachter en warmer dan zwart. Als bruin echt doorbreekt is dat voor twintig tot dertig jaar. Maar geen zorgen: het zal een langzame overgang zijn, want we hebben nog teveel zwart in de kast hangen.”

De 10 opvallendste tendensen in vrouwenmode voor winter 2020-2021 volgens Lidewij Edelkoort:

  1. Met stip op 1: de kleur bruin in alle schakeringen. Edelkoort maakte de kleurkaart en de thema’s op basis van de kleuren van toast: van licht tot donker. Van ivoor tot ebbehout en alles daar tussenin.
  2. Bruin vraagt om andere stoffen: harder en steviger. Corduroy wordt heel belangrijk net als tweed, mohair, gepilde wol en winterkatoen.
  3. Oversized items. Niet alles hoeft oversized, maar pas het toe op een aantal stuks. Dus bijvoorbeeld een wijde broek gecombineerd met een aansluitend bovenstuk. Of een grote poncho of cape.
  4. Ruiten. In combinatie met zwart leidde dit vaak tot een punkgevoel, maar gecombineerd met bruin worden ruiten juist chic en stijlvol. Denk aan grote dekenrokken, tuttige plooirokken en duffelcoats. We zien outfits die bestaan uit meerdere items in dezelfde ruit.
  5. Workwear is een belangrijke inspiratiebron. We zien shirtjasje, overalls en kledingstukken met veel zakken. De vormen die we kennen van denimwear worden toegepast in andere materialen, zoals ribcord en stevig katoen. Een nieuw soort ‘werkschoen’ gaat stevige concurrentie vormen voor de sneaker.
  6. Country-invloeden, zoals kleine (tweed) jasjes, brede pantalons en romantische blouses. Heel belangrijk zijn de grote smokjurken in stevige materialen als linnen, vaak gedragen met een pantalon. Ook de bloemetjesjurk zet door, maar dan met bloemen op een bruine ondergrond voor een prairiegevoel. Gestyled met stevige stappers, een grote hoed of grof gebreide trui.
  7. Teddy, bij uitstek een materiaal dat wordt uitgevoerd in bruin. Vooral de grote teddy jassen blijven we zien.
  8. Bruin gaat ook een rol spelen voor ondergoed en avondkleding: we zien daarom veel tule, kant, voile, crêpe en satijn in bruin. Het is ook tijd voor de terugkeer van plumetis: nopjes op tule. We zien godinnenjurken met plooien en volumineuze mouwen. Gesmokt, met volants of met plissés.
  9. Hoeden, baretten en petten zijn belangrijk. In een country stijl of juist vintage chic. Een hoofddeksel blijkt het perfecte item om een outfit mee af te stylen. Interessant zijn grote hoeden in dezelfde print als de (prairie)jurk.
  10. De aarde is een belangrijke inspiratiebron voor mode. Dat uit zich niet alleen in de kleur bruin, maar ook in het gebruik van groentinten en pigmentkleuren die op een natuurlijke manier zijn geverfd.

Lees verder over de presentatie Activism Wear voor winter 2020-2021.

Lees terug wat Lidewij Edelkoort vertelde over de vrouwenmodetrends voor winter 2019-2020 en zomer 2020.