TOP

Levis ontwikkelt duurzame 501 jeans

De mode industrie doet zijn best om te verduurzamen en ook het wereldberoemde jeansmerk Levi’s kan hierbij niet achterblijven. Inmiddels heeft Levi Strauss & Co, het bedrijf achter Levi’s, geëxperimenteerd met verschillende technieken om duurzame jeans mee te produceren. In 2022 zal het bedrijf zelfs een aantal modellen van de wereldberoemde Levi’s 501 jeans produceren met behulp van 100% hergebruikte denim stof. Voor de productie van deze specifieke jeans is dan geen nieuw katoen meer nodig, wat de milieu impact van de jeans significant zal verlagen. De gerecyclede stof die Levi’s voor de jeans gebruik wordt Circulose genoemd en deze stof is ontwikkeld door het innovatieve Zweedse bedrijf Renewcell.

Hoe Circulose wordt gemaakt

Circulose is een vrij nieuwe grondstof, die wordt gemaakt door tweedehands spijkerstof met behulp van een chemisch proces af te breken tot cellulose. Voordat de ingezamelde tweedehands jeans dit productieproces ingaan, moeten ze eerst ontdaan worden van alle zaken die niet kunnen worden afgebroken. Denk bijvoorbeeld aan patches van leer en metalen knopen en ritsen. Deze dingen worden voorafgaand machinaal van de broeken verwijderd. De stof die overblijft wordt vervolgens afgebroken met chemicaliën en eventuele verontreiniging wordt er tijdens dit proces uitgefilterd. De cellulose die overblijft wordt vervolgens in balen geperst en is klaar om gebruikt te worden bij de productie van nieuwe spijkerbroeken. De Levi’s 501 is veruit de meest verkochte jeans van het merk en door juist dit model met behulp van Circulose te gaan maken, probeert Levi’s aan de wereld te laten zien dat het bedrijf een duurzamere toekomst tegemoet gaat.

Onbeperkt denim recyclen

Het is de eerste keer dat Levi’s Circulose inzet voor de grootschalige productie van nieuwe spijkerbroeken. Eerder werden er al wel tests uitgevoerd door Circulose op kleine schaal toe te passen binnen de productie van de Levi’s High Loose en Levi’s 502. Uit deze tests is gebleken dat het materiaal sterk genoeg is om het voor grootschalige productie in te zetten. De Levi’s 501 is voorafgaand nog wel een beetje aangepast door de ontwerpers van Levi’s. Zo is de leren patch bijvoorbeeld vervangen door een versie die in een later stadium weer in Circulose omgezet kan worden. Dit zorgt ervoor dat de nieuwe jeans later onbeperkt hergebruikt kunnen worden, waardoor Levi’s in theorie een volledig circulair productiebedrijf zou kunnen worden.

Kleding recyclen hoog op de agenda

Wereldwijd is de kledingindustrie jaarlijks goed voor 100 miljard nieuwe kledingstukken. Vaak wordt deze kleding in lagelonenlanden geproduceerd en wordt er bij de productie van de verschillende stoffen gebruikgemaakt van grote hoeveelheden grondstoffen zoals water, olie, katoen en kunstmest. Helaas wordt kleding tot op de dag van vandaag nog niet op grote schaal gerecycled, waardoor de kledingindustrie een grote impact heeft op het milieu. Met behulp van Circulose probeert Levi’s nu haar steentje bij te dragen door haar milieu impact te verlagen.