TOP

Koninginnekoopavond: verplaatsen naar vrijdag 1 mei?

'Winkeliers verplaatsen koopavond massaal naar vrijdag', kopt het Platform Detailhandel Nederland vandaag in een persbericht. Textilia peilde drie winkeliers wat zij doen.

In veel plaatsen is het op donderdag koopavond. Ook Koninginnedag 2009 valt op een donderdag. Daarom zouden veel winkeliers besloten hebben dit jaar de koopavond éénmalig te verplaatsen naar vrijdag 1 mei. Volgens het Platform Detailhandel Nederland ‘behouden zowel de winkelier als de consument op deze manier de zeer gewaardeerde koopavond’. Wat vinden winkeliers? wordt koopavond echt massaal naar de vrijdagavond verplaatst?

Amstelveen

Van der Heijden Herenmode in Amstelveen is op Koninginnedag verplicht de hele dag, inclusief koopavond, gesloten, zoals het hele stadshart daar. Toch gaat Van der Heijden Herenmode avondopening niet op vrijdagavond inhalen. Peter Rogge van Van der Heijden BV legt uit waarom niet: “De omzet op koopavonden is toch altijd al nihil en, de grote jongens daargelaten, geldt dat voor veel zaken. Als het aan ons ligt zouden we de koopavond schrappen. De sfeer is ook niet meer zoals vroeger. Het is het gebrek aan veiligheid dat de klant wegblijft. Dus we gaan zeker niet op vrijdagavond 1 mei open.”

Den Bosch

De koopavond in Den Bosch valt ook op donderdagavond, maar Fair Women in die plaats gaat dicht. Eigenaars Jacco en Marleen van Kampen van Fair Women en de (gloednieuwe) webshop www.fair-women.nl vertellen: “We zijn de laatste jaren nooit op Koninginnedag open geweest en gaan dat nu waarschijnlijk ook niet. Maar we overleggen nog met collega’s en passen ons dan aan, dus misschien gaan we wel een paar uurtjes open ‘s middags.” Op vrijdagavond open? Nee, als je klanten het niet weten, denken we niet dat je daar veel aan hebt.”

Apeldoorn

Koningin Beatrix en haar gevolg komen dit jaar Koninginnedag vieren in Apeldoorn. De mensen die voor de Koningin komen, staan toch voor het grootste deel van de dag te wachten op een glimp van Hare Majesteit en dan kan het leuk zijn om het wachten even te doorbreken met shoppen. Wat doet de winkelier in Apeldoorn? Saluti Damesmode is net als het hele winkelcentrum Orangerie open tussen 12.00 uur en 17.00 uur. “Maar als het uitgestorven blijkt, gaan we rustig een uurtje eerder dicht”, vertelt Natasja Somer, werkzaam bij Saluti. “De koopavond, normaal op donderdag, slaan we deze week over en op vrijdagavond gaan we die dus niet inhalen.”

 

Koninginnedagplannen?

Gaat jouw winkel op vrijdagavond open in plaats van donderdagavond, of heb je andere (ludieke) plannen rond Koninginnedag? Deel ze met ons, via onderstaande reactiebox. We zijn benieuwd!