TOP

Jurk Marilyn Monroe geveild voor 5,6 miljoen dollar

Het is niet echt een koopje te noemen: 5,6 miljoen dollar voor een jurk. Maar het is dan ook niet zomaar een jurk. Het is namelijk het exemplaar dat Marilyn Monroe droeg tijdens de film The Seven Years Itch. U weet wel, die zwartwit-film met Humphrey Bogart en de opwaaiende jurk boven het luchtrooster.

De jurken komen uit de collectie van actrice Debbie Reynolds. Sinds 1970 kocht zij kostuums en andere rekwisieten uit bekende Hollywoodfilms, met als doel er een museum mee te vullen. Alleen kwam dat projectniet van de grond en dus besloot Reynolds de hele santekraam te veilen. In totaal gingen zo’n 3500 stuks onder de hamer.

De opbrengst was boven verwachting. Het veilinghuis verwachtte dat de iconische jurk van Marilyn Monroe maximaal 2 miljoen op zou leveren. Toen de koop werd afgetikt, brak Reynolds in tranen uit. Naast de jurk uit The Seven Year Itch uit 1955 werden nog drie andere jurken van Monroe geveild voor een bedrag van 2,7 miljoen dollar.

Ook een jurk en een stel slippers die speciaal voor Judy Garland waren gemaakt voor haar rol in The Wizard of Oz (maar nooit in de film te zien zijn geweest), leverden 1,75 miljoen dollar op. Een bolhoed van komiek Charlie Chaplin ging voor 135.000 dollar van de hand.