TOP

Investeren in jouw onderneming met vreemd vermogen? Dit moet je erover weten!

Als je als onderneming geld nodig hebt om investeringen te doen, kun je ervoor kiezen om te putten uit vreemd vermogen. Het afsluiten van een zakelijke lening is in dat geval een goede oplossing om het (tijdelijke) tekort aan financiële middelen mee op te kunnen vangen. Wat je daarover moet weten? Je leest het in dit artikel!

Wat is een zakelijke lening?

Met vreemd vermogen wordt gedoeld op de ‘schulden’ van een onderneming. Oftewel: geld dat wordt gebruikt, maar niet uit eigen vermogen afkomstig is. Een zakelijke lening valt daaronder. Een zakelijke lening wordt vaak afgesloten om een eenmalige, grote uitgave mee te kunnen financieren. De kredietverstrekker leent je het precieze geldbedrag dat je nodig hebt, waarna je dit geldbedrag bij de kredietverstrekker aflost. Dit aflossen gebeurt gefaseerd, waardoor de financiële lasten word verspreid.

Inhoudelijk betekent het afsluiten van een zakelijke lening dat het benodigde geldbedrag in één keer op de bankrekening gestort wordt. Van tevoren wordt vastgelegd wat de looptijd van de zakelijke lening is, welk bedrag je maandelijks dient af te lossen en hoeveel rente je moet betalen over het openstaande geldbedrag.

Hoe vind je een passende kredietverstrekker?

Elke kredietverstrekker stelt andere eisen aan het afsluiten van een zakelijke lening. Om erachter te komen welke kredietverstrekker past bij jouw leenaanvraag, is het belangrijk om meerdere kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken. Vergelijk zakelijke leningen op het gebied van looptijd, aflossingsvoorwaarden en rentevoorwaarden. Het is belangrijk om te bepalen of je de financiële lasten van een zakelijke lening daadwerkelijk kunt dragen.

Welke informatie heeft de kredietverstrekker nodig?

Geld lenen, kost namelijk geld. Dit betekent niet alleen dat de beslissing om geld te lenen geen lichtzinnige is, maar ook dat de kredietverstrekker bepaalde informatie van jou verlangt. Een liquiditeitsbegroting maken is hiervoor handig, maar je dient ook de aangifte inkomstenbelasting te kunnen overleggen en de winst- en verliesrekening van de afgelopen drie kalenderjaren te verstrekken.

Op basis daarvan zal de kredietverstrekker een afweging kunnen maken het geldbedrag al dan niet uit te keren. De kredietverstrekker wil zich er immers van kunnen verzekeren dat je het geleende geldbedrag af kan lossen.