TOP

Hoe verwijder je vetvlekken uit textiel?

Oeps, je hebt net heerlijk gegeten tot je ontdekt hebt dat je tijdens het koken geknoeid hebt met vet, op je nieuwe broek! Dat is enorm balen, want hoe krijg je die vervelende vetvlek verwijderen uit je net nieuw aangeschafte kledingstuk? Het lijkt haast een onmogelijke opgave, want water en vet stoten elkaar natuurlijk af. Een sopje met zeep gaat dan dus helaas niet werken, maar wat dan wel? Geen paniek, er zijn mogelijkheden om deze situatie op te lossen, zodat jij weer kunt shinen in je nieuwe broek.

Beeld: Unsplash

Voorkom vetvlekken

Allereerst is het natuurlijk altijd beter om een probleem te voorkomen, dan een bestaand probleem op te lossen. Hoe voorkom je vetvlekken in je kleding? Hier volgen een paar tips. Zorg ervoor dat bepaalde plaatsen of voorwerpen die regelmatig in aanraking komen met vet, vaker gereinigd worden. De keuken of de garage zijn voorbeelden van plaatsen waar vet met regelmaat voorkomt, reinig deze plekken dus net wat vaker. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om textiel en leer te impregneren en bescherming bieden aan onbehandelde meubels, zodat vet geen kans krijgt. Ook is het natuurlijk altijd opletten geblazen tijdens het koken, of eten. Een handige tip voor wanneer je eten maakt of eet met veel vet: Trek oude en/of donkere kleding aan. Het feit is en blijft dat in zwarte/donkere kleding alle soorten vlekken minder zichtbaar zijn, zo dus ook vetvlekken. Het wordt afgeraden om nieuwe, lichte kleding te dragen wanneer je met vet aan de slag gaat. 

Verwijder vetvlekken effectief 

Zoals eerder besproken, stoten vet en water zich van elkaar af. Een vetvlek eruit proberen te wassen door middel van water en sop heeft dan dus ook geen zin. De beste en meest effectieve optie om een vetvlek te verwijderen is een vet vlekverwijderaar. Deze optie is vooral handig met oude vlekken die al in de kleding getrokken zijn. Daarnaast zijn er ook nog een aantal huis, tuin en keuken producten die je kunt gebruiken om vetvlekken te verwijderen. Allereerst afwasmiddel: Neem een doek, dep hier wat afwasmiddel op. Hierna kun je met deze doek over de vetvlek wrijven en het kledingstuk daarna laten drogen. Ook kun je wasbenzine proberen: Maak de vetvlek nat met wasbenzine en was het textiel op normale temperatuur in de wasmachine. Tot slot, melk: Laat de melk even in het kledingstuk trekken, en was het textiel daarna op normale temperatuur in de wasmachine. 

Niet alles is te voorkomen

Tot slot is het belangrijk om te weten dat niet alles te voorkomen is. Kleding kan helaas nou eenmaal vies worden door vet. Het is dan even balen, maar in een huishouden met drukte, koken en werk is het niet altijd te ontkomen. Mocht het dus voorkomen dat je vetvlekken in je textiel hebt, gebruik dan vooral bovenstaande tips!