TOP

Het mag weer: winkelen zonder afspraak

Vanaf vandaag is het toegestaan om te winkelen zonder afspraak, wel onder een aantal voorwaarden. Zo is er een maximaal aantal shoppers toegestaan en blijft het mondkapje verplicht.

Het is inmiddels bijna een half jaar geleden dat mensen spontaan de kleding- en schoenenwinkels binnen mochten stappen. Shoppen zonder afspraak mag vanaf vandaag weer, maar wel onder een aantal voorwaarden, schrijft de Rijksoverheid. Zo mogen niet-essentiële winkels maximaal één klant per 25 vierkante meter ontvangen. Er mogen in elk geval twee klanten per verdieping worden ontvangen, ongeacht de grootte van de winkel. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee, en een hulpbehoevende en ondersteuner tellen samen als één klant. Tijdens het winkelen moet het mondkapje op en is het devies anderhalve meter afstand van anderen te houden.

Sobere uitstraling

Winkels mogen open zijn van 6:00 uur tot 20:00 uur. Om drukte in en om de winkelstraten in de avonden tegen te gaan worden mensen opgeroepen zoveel mogelijk alleen te komen winkelen. Koopavonden zijn na 20.00 zijn voorlopig nog niet toegestaan en de winkel moet een ‘sobere uitstraling’ hebben. Dat betekent dat de winkelier geen aanleiding geeft om langer te blijven dan nodig, zoals aanbieden van consumpties, het testen van producten of het laten horen van muziek. Er worden dan bijvoorbeeld ook geen acties en evenementen georganiseerd die er voor kunnen zorgen dat er veel bezoekers tegelijkertijd op één bepaalde plek binnen of buiten aanwezig zijn.

Handhaving

Evenals vorig jaar doet het kabinet voor de uitvoering ‘een beroep op gemeenten, brancheorganisaties en individuele ondernemers om deze spannende stap in goede banen te leiden’, schrijft RTL Nieuws. Net als vorig jaar moeten winkeliers en hun verenigingen helpen met de handhaving.  

Foto: Pixabay