TOP

Goede werksfeer geen garantie voor goed resultaat

Werkplezier is belangrijk, maar lijdt niet vanzelf tot goede financiële resultaten. Dit blijkt uit een onderzoek naar werkklimaat uitgevoerd door adviesbureau Hay Group in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven.

Gezellige collega’s, een vriendelijke baas en goede onderlinge verhoudingen zijn natuurlijk prettig, maar een goede werksfeer is niet hetzelfde als een goed werkklimaat. Uit het onderzoek blijkt dat Nederlandse werkgevers zich vooral bezig houden met de werksfeer, en niet zozeer met het klimaat.

Succesvolle organisatie bieden hun werknemers voldoende uitdaging, flexibiliteit qua inzet, passende beloningen voor prestatie en ze zorgen voor duidelijkheid over wat er wordt verwacht van de werknemer. Dit noemt de Hay Group ‘de vier motiverende factoren’. Uit het onderzoek blijkt dat vooral jongeren gevoelig zijn voor een uitdagend werkklimaat.

Gezelligheid op de winkelvloer is leuk, maar in de retail ontbreekt het nogal eens aan de vier motiverende factoren. Dus werkgever: biedt meer om goed personeel vast te houden.