TOP

De intrede van veganistisch leer in de mode

Luxemode heeft (grotendeels) bont afgezworen, maar dierlijk leer zou binnenkort de volgende op de lijst kunnen zijn. Dat komt door de opkomst van duurzame leeralternatieven die nu van allerlei stoffen worden gemaakt: ananasvezels, appelafval, palmbladeren en zelfs wijn. Deze materialen, die gemaakt zijn om de textuur en treksterkte van dierlijk leer na te bootsen, zijn ook veel aantrekkelijker dan de op plastic gebaseerde stoffen waartoe de term ‘veganistisch leer’ beperkt was. Ontdek hieronder hoe verschillende merken ons idee van luxe transformeren en pleiten voor schoon, groen, veganistisch leer.

Tommy Hilfiger 

Tommy Hilfiger pleitte voor duurzame sneakers door twee stijlen te introduceren in zijn lente/zomer 2020-collectie. Hoewel ze veel lijken op de andere sneakers van het Amerikaanse modemerk, zijn de schoenen gemaakt van hoogwaardig leer gemaakt van gerecyclede appelschilvezels. De Appleskin-stof is ontwikkeld door Frumat, dat appelafval uit de Italiaanse voedingsindustrie opnieuw wil uitvinden. Het is een van de groenere alternatieven die Tommy Hilfiger heeft onderzocht sinds het gebruik van exotisch dierlijk leer in 2020 werd verboden. In het jaar daarvoor werkte het label ook samen met Lewis Hamilton voor een veganistische streetwear-collectie gemaakt van alleen gerecyclede materialen en kunstleer.

Hermes

Na het bouwen van zijn erfgoed op handtassen in exotische huiden en luxueus leer, waagt Hermes zich in veganistisch gebied met zijn Victoria-tas. De reistas, die meestal is gemaakt van Hermes’ korrelige Clemence-kalfsleer, is nu verkrijgbaar in het van paddenstoelen afgeleide leer, Sylviana. Het biologisch afbreekbare materiaal is ontwikkeld door de Californische startup MycoWorks, die beroemde donateurs heeft als Natalie Portman en John Legend. Sylviana bootst het uiterlijk en het gevoel van echt leer na, maar het is gemaakt in een laboratorium via een proces dat een lagere ecologische voetafdruk heeft dan de productie van dierlijk leer. Mogelijk dat een pasjeshouder heren hier ook van gemaakt wordt in de toekomst! 

Chanel

Het is vermeldenswaard dat Chanel, een van de grootste luxe lederwarenbedrijven ter wereld, ook heeft geëxperimenteerd met leeralternatieven. Namelijk, Piñatex, gemaakt van ananasplantvezels in de bladeren en stengels van de vrucht. In 2018, kort na het uitbannen van bont en exotische huiden, onthulde het Franse modehuis een gouden boatershoed gemaakt van veganistisch leer in zijn Egyptische winkel. De hoed diende vooral als rekwisiet, maar Piñatex zou uiteindelijk zijn weg kunnen vinden op de kenmerkende leren handtassen van het Franse merk. Wellicht dat Chanel dan direct ook een pasjeshouder dames van dit veganistisch leer ontwikkelt. 

Chloe

Net als Tommy Hilfiger ziet het Parijse label Chloé een groot potentieel in het gebruik van leer op basis van appel bij het maken van onder meer een pasjeshouder. Vorig jaar lanceerde het een handvol milieuvriendelijke zakjes en minitassen gemaakt met Frumat’s stof via zijn diffusielijn, See By Chloe. De beslissing om zich op jongere consumenten te richten is logisch: millennials en Gen Z-ers zijn naar verluidt de drijvende kracht achter de opkomst van plantaardige mode, waarbij de markt voor veganistisch leer naar verwachting in 2025 US $ 85 miljard waard zal zijn, wat omgerekend bijna 80 miljard euro is.