TOP

De grootste trouwjurktrends van 2023 

Niets geeft ons meer zin in een trouwerij dan… de trouwjurktrends van volgend voorjaar. En met de New York Bridal Fashion Week weer in volle gang, hadden we laarzen op de grond om de topontwerpers, oud en nieuw, hun A-game voor de lente/zomer 2023-collecties te zien brengen. Van flinterdunne transparante lagen tot de meest actuele halslijn, tot kleur op de catwalk, er was zoveel nieuwheid in de liefde. Hier zijn de beste trouwjurktrends voor 2023 om nu van te dromen.

Capes 

Een modieuze draai aan de traditionele sluier, veel van de capes van dit seizoen werden uitgevoerd in semi-transparante materialen om de jurkdetails eronder te laten zien – of in dezelfde stof als de jurk, voor een meer sculpturaal effect. We houden ook van Elie Saab’s draai aan de trend met in de vorm van cape-achtige mouwversieringen die dezelfde wow-factor hebben. Zo ben je echt de ster van je eigen bruiloft in je trouwjurk

Strikken 

Strikken hadden de afgelopen jaren een mega-moment, maar dit seizoen hebben de vrouwelijke details een meer heersende, op maat gemaakte look die op de best mogelijke manier een beetje Gwyneth Paltrow uit de jaren 90 voelt. En hoewel sculpturale treindassen nog steeds populair zijn, werden eenvoudige taillesjerpen geüpdatet met gaasachtig materiaal of een beetje bling. Eventueel kan deze trend ook in een trouwpak verwerkt worden voor de bruidegom. 

Off-the-shoulder met mouwen 

Oké, dit klinkt misschien niet als een aparte trend, maar als je eenmaal ziet hoeveel drama deze look met zich meebrengt – en hoe productief de microtrend was – zul je zien waarom we het zijn eigen moment in de schijnwerpers hebben gezet. De twee meest populaire iteraties waren volumineuze pofmouwen die schouders en sleutelbeenderen er in vergelijking sierlijk uit laten zien, en een moderner silhouet dat begint met een klein volume aan de bovenkant en vervolgens taps toeloopt in een slanke mouw bij de pols. Dit is een van die trouwjurktrends voor 2023 die je niet wilt missen. 

Kleur

Ontwerpers spelen al verschillende seizoenen met veelkleurige botanische prints op een witte achtergrond, maar wat fris aanvoelt, is de verschuiving naar kleur  als  achtergrond, met name pastelblauw en lichtroze als de twee meest populaire keuzes. Ines di Santo en Amsale speelden ook met het inbrengen van kleur in hun verfraaiingen, van de trapsgewijze rijen van een blauwe tule sleep tot zorgvuldig geconstrueerde blozende bloesems. Misschien wel de meest onderscheidende trouwjurktrend van 2023.

Mini

Terwijl de grote bruidsontwerphuizen al een tijdje minijurken aanbieden als afterparty-opties, met een opkomst van microbruiloften en steeds meer bruiden die een moderisico nemen, zijn deze schoonheden met blote benen het hoofdevenement waardig. Met versies beschikbaar in vrijwel elke trend die we hier hebben besproken, houden we van deze mini’s gestyled met een lange avant-garde cape of vederlichte jas voor nog meer high-low impact. 

Transparantie

Misschien wel een van de meest alomtegenwoordige trends dit seizoen, pure gelaagdheid was de juiste keuze – soms met stapels schuimige tule die een etherisch effect hadden, of in het geval van ontwerper Odylyne The Ceremony, als wolkachtige doorzichtige mouwen. Anderen, zoals Reem Acra en Dana Harel, geven een verleidelijke draai aan traditioneel sobere kant met verleidelijke all-over peek-a-boo-stijlen die toch lieflijk overkomen.