TOP

De baas over je (eigen) tijd

Thuiswerken is anders dan op kantoor. Daar ben je inmiddels wel achter. De praktijk laat zien dat we snel leren maar tegelijk ook met veel zaken worstelen. In je hoofd zou je tijd over moeten hebben omdat je reistijd vervalt, maar in de praktijk blijkt dat niet voor iedereen op te gaan.

Vraag jij je af hoe dat kan? Eenvoudig omdat je thuis ‘anders’ werkt. Dat betekent dat je thuis andere energielekken hebt en andere afleidingen. Daarnaast sluipt het er bij een aantal mensen langzaam in dat de grens tussen privé en werk steeds vager wordt. Niet raar want in je opleiding had je geen les in ‘thuiswerken’. Even doorgaan en iets afmaken is makkelijker. Net als toch in de avond of op zaterdag nog even achter de laptop te kruipen. Door inzicht te krijgen in hoe je brein werkt in relatie tot thuiswerken, kun je snel grote stappen maken. Hetzelfde geldt je tijd. Met een paar time management tips krijg je meer ruimte in je dag en in je hoofd. En dat is stress verlagend.

Alles op een rijtje

Plannen is niet aan iedereen besteedt. Toch kun je het leren. Met een cursus timemanagement krijg je tools hoe je je tijd zo kunt managen dat je meer kunt doen in minder tijd en dat je het overzicht kunt houden. Ben jij in je team de spin in het web en ligt er veel op je bordje? Dan is het belangrijk om af en toe stil te staan en na te denken over de keuzes voor de langere termijn. Dat doe je door bewust afstand te nemen. Ook als je thuiswerkt. Want juist de afstand levert betere inzichten op. Een cursus kan je daarbij op de juiste weg helpen.

Zorg voor rust

Werk je toch nog steeds aan de keukentafel? Dat kan als er rust in die keuken is en niet elk uur even iemand binnen komt lopen. In alle gevallen is rust namelijk is de basis van effectiviteit. Zorgen voor een werkplek waar rust is, zorgt er voor dat je niet telkens uit je werkbubbel gehaald wordt. Daarnaast kun je er zo voor zorgen dat je op een andere plek in huis eet of even koffie drinkt. Die ontspanning maakt dat er weer energie vrijkomt om daarna vol aan de slag te gaan.

Vind je het om nu thuis de rust te krijgen. Pas dan ook je privé tijd wat aan. Kijk niet te veel TV in je slaapkamer maar lees dan voor je gaat slapen liever een boek of tijdschrift. Zo krijg je overdag ook meer focus. Net zo is het met de ‘blauwe’ schermen van je mobiele apparaten. Zet deze liever een uur voor je gaat slapen uit.

Delen is vermenigvuldigen

Hebben je normaal gesproken eens per jaar of half jaar een teamuitje, organiseer dan nu een online workshop. Samen inzichten krijgen zorgt ervoor dat je er nog meer uit kunt halen. Maak er met elkaar een uitje van door een hapje en drankje thuis te laten bezorgen om na de workshop nog even samen te borrelen. Geen hele dag de tijd? Kies dan voor een kortere workshop van  40 minuten, 1,5 uur of een halve dag. Ga jij voor ‘iedere dag je inbox leeg’, ‘afleiding de baas’, ‘prioriteiten stellen’ of  ‘alles in 1x goed’ om nooit meer iets dubbel te hoeven doen?