TOP

Dagnieuws: Burlington X Lavish: een smaakvolle mix, een shift in de kledingbranche, Noppies maakt doorstart na faillissement Nine & Co, en meer

In het nieuwsoverzicht van vandaag updaten we je over het belangrijkste fashion nieuws binnen de modebranche.

Beeld: Burlington X Lavish

Burlington X Lavish: een smaakvolle mix

Het bekende sokkenmerk Burlington en cocktailmerk Lavish hebben samen een ‘Socktail’ uitgebracht om de Argyle ruit te vieren met een verfrissende Whisky Cola cocktail en bijpassende sokken. Burlington staat bekend om de klassieke Argyle patronen, die teruggaan in de Britse geschiedenis en de symboliek van Schotse clans uit de vroege 18e eeuw. Het merk biedt kleurrijke en comfortabele sokken voor iedereen. Lavish is een gerenommeerd cocktailmerk dat bekend staat om zijn diverse assortiment aan pre-mix cocktails, geïnspireerd door wereldwijde reizen. Deze samenwerking weerspiegelt de samenkomst van de internationale flair van Lavish’s toegankelijke en betaalbare cocktailassortiment en Burlingtons’ klassieke karakter en stijl. De Burlington X Lavish Whisky Cola ‘Socktail’ is vanaf 15 juli verkrijgbaar en biedt een elegante combinatie van stijl en smaak voor zwoele zomeravonden.

Shift in de kledingbranche: meer webwinkels en tweedehands winkels

Recente gegevens van Marktdata tonen aan dat de kledingbranche de afgelopen jaren aanzienlijk is veranderd, waarbij twee tegengestelde trends duidelijk naar voren komen: de snelle groei van webwinkels en tweedehands kledingwinkels en de afname van traditionele fysieke kledingwinkels. In de afgelopen vijf jaar is het aantal webwinkels in kleding meer dan verdubbeld, van 10.680 in 2019 naar 21.600 in het eerste kwartaal van 2024. Verwacht wordt dat er volgend jaar meer dan twee keer zoveel webwinkels zullen zijn als fysieke kledingwinkels. Daar tegenover staat dat het aantal fysieke kledingwinkels aanzienlijk gedaald is. Over de afgelopen vijf jaar is het aantal vestigingen met 10 procent verminderd, van 12.755 in 2019 naar 11.485 in 2024. Een resultaat van de opkomst van e-commerce en veranderende winkelgewoonten van consumenten. Daarnaast is er een opmerkelijke groei in het aantal tweedehands kledingwinkels te zien. Tussen 2019 en 2024 is het aantal vestigingen gegroeid van 540 naar 665, wat neerkomt op een toename van meer dan 23 procent. De populariteit van vintage mode en een groeiend milieubewustzijn stimuleren de vraag naar tweedehands kleding, die zowel milieuvriendelijker als goedkoper is. De kledingindustrie heeft een grote milieu-impact, met hoog water- en energieverbruik, broeikasgasuitstoot, veel textielafval en gebruik van schadelijke chemicaliën. Bovendien zijn de arbeidsomstandigheden vaak slecht, wat bijdraagt aan sociale niet-duurzaamheid. Duurzame alternatieven zijn onder andere het gebruik van biologische en gerecycleerde materialen, betere arbeidsomstandigheden, kleding die langer meegaat en gemakkelijk te repareren is en bewuste consumptie door consumenten beter te informeren. Samenvattend is de kledingbranche in transitie, met een sterke groei van webwinkels en tweedehands winkels en een afname van traditionele fysieke kledingwinkels. Deze veranderingen worden gedreven door veranderende consumentengewoonten en een groter milieubewustzijn. Ondanks de uitdagingen biedt de beweging naar duurzame en ethische praktijken hoop voor een toekomst waarin mode zowel stijlvol als verantwoordelijk is.

Noppies maakt doorstart na faillissement Nine & Co

Het kinderkleding- en zwangerschapsmerk Noppies heeft een doorstart gemaakt na het faillissement van moederbedrijf Nine & Co, dankzij de overname door investeringsmaatschappij Standard Investment en dochteronderneming Brands4Kids A/S. Nine & Co, dat ook merken als Supermom, Alvi en Esprit for Mums bezat, ging eind juni 2024 failliet na een mislukte herstructurering. Dit leidde tot de sluiting van alle fysieke winkels, hoewel de online verkoop doorging via platforms zoals Zalando en Bol.com. Brands4Kids nam het hoofdkantoor en magazijn van Noppies over, waardoor veel medewerkers hun baan konden behouden. Het hoofdkantoor blijft in Lelystad en bijna al het personeel verhuist mee. Hoewel er geen plannen zijn om fysieke winkels te heropenen, blijft de webshop actief en wordt de verkoop via derden voortgezet. Met de overname versterkt Brands4Kids hun positie in de markt en voegt een nieuwe categorie toe aan hun portfolio van meer dan 20 merken, met onder andere En Fant en Color Kids. Anne-Gien Haan, CEO van Nine & Co, hoopt dat de overname stabiliteit brengt na een turbulente periode. De overname biedt nieuwe perspectieven voor Noppies en behoudt werkgelegenheid, terwijl het merk zich richt op e-commerce en online verkoop. De toekomst van Nine & Co en de andere niet-geredde merken blijft echter onzeker. 

Stichd automatiseert logistiek voor wereldmerken

Stichd, een dochteronderneming van Puma, heeft zijn fulfilmentcentrum in Tilburg geautomatiseerd om aan de groeiende vraag van B2B-klanten en online consumenten te voldoen. Stichd verzorgt de logistiek voor merken zoals Calvin Klein, Levi’s, en Tommy Hilfiger, evenals fanwear voor Formule 1-teams en sportclubs. Het 60.000 m2 grote distributiecentrum is uitgerust met een geavanceerd FlashPick-systeem van TGW, dat 60.000 opslaglocaties heeft en zowel kleine als grote orders efficiënt verwerkt. Automatisering, inclusief pickrobot Rovolution en flexibele inpaktafels, verhoogt de snelheid en efficiëntie. De inbound logistiek begint handmatig, maar goederen worden na controle automatisch verwerkt en opgeslagen. Orderpicking gebeurt via goods-to-man-oplossingen, waarbij medewerkers direct in verzenddozen picken. Kleine e-commerce-orders worden aan 116 paktafels verpakt en verzendklaar gemaakt. Duurzaamheid en ergonomie zijn cruciaal voor Stichd. Het fulfilmentcentrum voldoet aan hoge ESG-standaarden, heeft een Breeam-certificaat en een A++ energie rating. Daglicht en verstelbare werktafels verbeteren het werkplezier en de ergonomie.

Belangrijke Cijfers

Fulfilmentcentrum: 

60.000 m², 40 docks, 2.500 containers per jaar, 33.354 SKU’s, 78 miljoen pakketten per jaar.

Shuttlesysteem: 

5 gangen, 20 verdiepingen, 100 shuttles, 60.000 opslaglocaties.

Met deze automatisering blijft Stichd voldoen aan de groeiende eisen van de modebranche en maakt zijn slogan “We make business effortless” waar.