TOP

CLOSE UP: EVA LAGOS-MERITZOS

De Amsterdamse ondernemer (28) is werkzaam bij Salon Heleen Hülsmann. Samen richtten ze het duurzame label DYO op. Bij Eva is geen werkdag hetzelfde: het ene moment staat ze op de set, het volgende moment ontwerpt ze een nieuwe collectie voor DYO. Waar ziet Lagos-Meritzos zichzelf over tien jaar en wat is haar beste vintage-vondst ooit?

Beeld: DYO

First things first. Wat wilde je vroeger worden?

“Dat verschilde echt per week: van dierenarts tot dolfijnentrainer, van stewardess tot modeontwerpster.”

Waar ben je het meest trots op?
“Op ons sustainable basiclabel DYO, dat ik in 2022 samen met Heleen ben gestart. De naam DYO is ontstaan door mijn Griekse roots en betekent twee in het Grieks. Het is ons tweede bedrijf en twee is ons lievelingsgetal.”

Wat is het leukste aan je werk?
“Dat geen dag hetzelfde is. Mijn werk voelt niet als werk, dat is het allerleukste.”

Waar fiets je voor om?
“Voor een Onigiri (gekruide Japanse rijstballen), bij de Japanse supermarkt in de Pijp. Daar kan je me voor wakker maken!”

Dierbaarste kledingstuk?
“Ik hecht me niet aan kleding, dus dierbare kledingstukken heb ik niet. Ik verkoop mijn items na een seizoen ook vaak weer. Juwelen zijn voor mij waardevoller. Die hebben allemaal een dierbare herinnering. Ik draag altijd de schakelarmband die ik heb gekregen van mijn oma en opa.”

Het ultieme thuisgevoel?
“Heel cliché, maar doordat mijn vriend en ik allebei zoveel aan het werk zijn, is samen thuis zijn het ultieme thuisgevoel.”

Hoe is je passie voor mode ontstaan?
“Dat begon volgens mijn moeder al vanaf het moment dat ik kon praten. Zolang ik me kan herinneren wilde ik zelf mijn kleding uitzoeken. En ik had van jongs af aan bewondering voor vrouwen die zich stijlvol kleden. Wij gingen elk jaar naar Engeland, naar de beste vriendin van mijn moeder. Haar dochter was iets ouder dan ik en zij bewaarde altijd een tas met kleding waaruit ik items mocht uitzoeken. Naar die momenten kon ik zó uitkijken.”

De wereld wordt mooier door…
“Preloved, in zowel fashion als interieur. Tweedehands is een duurzame manier van kopen en voelt voor mij als schatgraven.”

Wat doe je als je niet kunt slapen?
“Dan ga ik online browsen voor inspiratie, door zowel tweedehands items als nieuwe collecties bij Mytheresa. Ik raak het meest geïnspireerd door nieuwe silhouetten en uniek kleurgebruik.”

‘IK DROOMDE VAN EEN EIGEN LABEL’

Wie en waar is Eva over tien jaar?
“Ik hoop dat DYO dan een volwassen label is, waarmee ik anderen kan inspireren, en dat preloved een volkomen geaccepteerd fenomeen is. Zodat wij meer samenwerkingen kunnen aangaan, zoals nu met de Bijenkorf.”

Mooiste herinnering als stagiaire bij Heleen Hülsmann?
“Ik heb zoveel mooie herinneringen. Te veel om op te noemen… Toen ik begon wist ik niks van high fashion merken. Inmiddels werk ik al bijna tien jaar met Heleen samen. Zij is mijn fashion mom! Heleen heeft mij zoveel geleerd; ik ben haar dankbaar.’’

Je beste vintage-vondst ooit…
“Is het de vintage passpiegel Unghia van Rodolfo Bonetto.”

Wat is je levensmotto?
“The sky is the limit. Ik geloof dat je alles kunt bereiken als je dat echt wil. Ik droomde van een eigen label en dat is nu werkelijkheid.”

Hoe ontspan je?
“Ik start bijna elke dag met Pilates bij Core40. Dat is echt een fijne routine voor mij. Het is mindfulness, maar ik voel me ook elke dag sterker worden.”

Beeld: Salon Heleen Hülsmann

Dit artikel verscheen eerder in Textilia magazine.