TOP

Charles Vögele waarschuwt voor vertrek uit Nederland

De Zwitserse moderetailer Charles Vögele zegt zich genoodzaakt te zien alle filialen in Nederland te sluiten als zij 42 filiaalmanagers niet mogen vervangen. Dat betoogde de advocaat van Vögele voor de rechtbank in Almelo.

LEES HIER HET NIEUWS OVER HET FAILLISSEMENT VAN CHARLES VÖGELE


 

Het modemerk liet alle filiaalmanagers en assistent-managers, 240 in totaal, een test doen. Daarvan haalden 42 mensen de test niet, waarna ze op non-actief werden gezet. De testresultaten zijn volgens Vögele zelfs zo slecht dat het gezakte personeel ook niet bijgespijkerd kan worden, aldus Tubantia. Vögele heeft al 26 vervangers aangetrokken voor de filiaalmanagers die onvoldoende omzet wisten te genereren.

Drie filiaalleiders en een assistent-manager van de filialen Rijssen, Haaksbergen en Nijverdal tekenden bij kantongerecht in Almelo bezwaar aan tegen deze beslissing. De rechter stelde de vier in het gelijk en draaide het besluit terug; de medewerkers hadden niet op non-actief gezet mogen worden. De filiaalmanagers en de assistent-managers zijn tot de test altijd positief beoordeeld en de test zou alleen gebruikt worden om betere begeleiding te kunnen bieden.

Uit het rechtbankverslag blijkt dat Vögele al tien jaar verlies maakt in Nederland, de verliezen zijn aangevuld met een lening. De afgelopen jaren zijn al ingrijpende maatregelen genomen om weer in de zwarte cijfers te komen. Zo zijn onder andere het distributiecentrum en 20 filialen gesloten. Maar dat heeft niet tot een verbetering geleid. Vögele Benelux leed in 2011 een verlies van twintig miljoen euro.

Volgens Vogele zijn de bedrijfsresultaten zo slecht dat er iets moet gebeuren om een faillissement te voorkomen. Anders zijn alle 750 werknemers volgend jaar hun baan kwijt, zo stelt het kledingbedrijf. In totaal heeft Vögele 108 vestigingen in Nederland.