TOP

Amazon.com neemt Zappos.com over

Amazon.com neemt voor 927 miljoen Amerikaanse dollar de Amerikaanse online schoenretailer Zappos.com over. De transactie geschiedt via een aandelenruil en een kleine cashcomponent.

Zappos is een klantgericht bedrijf,” zegt Jeff Bezos, oprichter en directeur van Amazon. “Wij  zien grote mogelijkheden voor bedrijven om van elkaar te leren en de service aan onze klanten te verbeteren.”

Zappos werd in 1999 opgericht en hoewel de site zijn naam krijgt van zapatos, het Spaanse woord voor schoenen, komt ongeveer 7 procent van de totale omzet van 1 miljard Amerikaanse dollar uit de kledingverkoop, meldt WWD Footwear News. Zappos is onlangs gestart met een tv-campagne om de kledingverkoop te promoten.

De privé-onderneming had zijn meest winstgevende jaar in 2008. Maar in november werd het totale aantal van 1600 werknemers met 8 procent gereduceerd in een poging om de winstgevendheid en de positieve cash flow tijdens de recessie te behouden.

Zappos heeft zeker 7,4 miljoen klanten, van wie er 3,3 miljoen afgelopen jaar minstens één bestelling deden. Het aantal herhaalbestellingen neemt jaarlijks met 30 procent toe.

In een e-mail aan zijn personeel schrijft Zappos-directeur Tony Hsieh: “Dit is een grote kans om de groei van Zappos te versnellen, zowel het merk als onze cultuur”.

De overeenkomst zal naar verwachting dit najaar worden gesloten. De waarde van een aandeel Amazon daalde, voor de overname woensdag bekend werd gemaakt, met 0.3 percent naar 88,79 Amerikaanse dollar. 

Tony Hsieh, directeur van Zappos, zal het bedrijf blijven leiden. Ook blijft Zappos zelfstandig vanuit Las Vegas opereren.