TOP

Deze vreemde modetrends zullen we niet snel vergeten

Wanneer je terugkijkt in je fotoalbums zul je je waarschijnlijk met het schaamrood op de kaken achter je oren krabben bij het zien van de afschuwelijke outfits die je op sommige foto’s draagt. Want waarom had je in vredesnaam een fluorescerende legging met daarboven een Minnie Mouse trui aan? Omdat dit op dat moment modieus was natuurlijk! Hieronder nog meer vreemde modetrends die we niet snel zullen vergeten, al zouden we dat misschien wel willen.

Beenwarmers

Dat we tegenwoordig massaal rondlopen in onze yoga pants of joggingbroek, ook al zijn we niet aan het sporten maar aan het luieren op het terras, vinden we heel normaal. We hebben deze stijl zelfs een naam gegeven; athleisure. Toch is het helemaal niet nieuw om kleding uit de sport- of fitnesswereld te dragen in het dagelijks leven. Zo was in de jaren tachtig de beenwarmer ontzettend hip, mede dankzij de fitness video’s van Jane Fonda. Maar ook Madonna droeg ze, in felle neonkleuren gecombineerd met talloze armbandjes, een hippe handtas en een kort rokje. En dus werd het een trend. Tijdens de wereldwijde lockdown leek het er even op dat de beenwarmer een comeback zou maken omdat de retro thuisfitness video’s van Jane Fonda weer een opleving kregen. Maar vooralsnog zijn ze nog niet gespot in het straatbeeld.

Schoudervulling

Nog zo’n modetrend die zijn oorsprong in de sport vindt; de schoudervulling. In extremere vorm zie je schoudervulling natuurlijk bij American Football- en rugbyspelers. Grote schouders waren met name in de jaren ’80 populair bij vrouwen. Het idee erachter is dat je groter en sterker (of mannelijker) oogt dan je in werkelijkheid bent, om op die manier een imponerende indruk achter te laten. De opgevulde schouders zijn eigenlijk nooit helemaal weggeweest uit het modebeeld, maar zo nu en dan komen ze wat duidelijker terug. Voordeel van deze trend is dat je ze (meestal) gewoon uit de kleding kunt knippen als je het niet mooi vindt, al zal de ontwerper het je niet in dank afnemen.

Het kleurrijke sjaaltje

Een trend die vaak gecombineerd werd met meerdere polo’s over elkaar, met opstaande kraag en een spijkerjasje en dan om het helemaal af te maken, het kleurrijke (Oilily) sjaaltje en een bijpassende schoudertas. Deze studentikoze en tikkeltje bekakte look deed het heel goed bij vele dames in de jaren ’80 en ’90. Vooral de dunne, zijden sjaaltjes met drukke print waren ineens overal. Ook deze trend hebben we eerder ook al gezien, maar dan werd het sjaaltje met name in het haar gedragen. Bij voorkeur terwijl je die haren in bedwang probeert te houden in een stijlvolle cabrio. 

De mom jeans

Nog zo’n trend uit de jaren ’80 en begin jaren ’90; de mom jeans! Deze broek werd in die tijd door praktische iedere moeder gedragen en had een beetje een suf imago. Nu is de mom jeans terug van weggeweest, maar dragen alle dames hem met liefde, of ze nou wel of niet moeder zijn. En eigenlijk is dat in een tijdperk waarin comfort steeds belangrijker is geworden ook niet zo gek, want de mom jeans heeft nogal wat voordelen. Hij zit best wijd waardoor je lekker veel bewegingsvrijheid hebt en hij niet snel zal knellen, en bovendien heeft hij een fijne hoge taille die alle vrouwelijke rondingen accentueert maar een buikje camoufleert. Draag hem naar je werk in combinatie met een luxe zakentas die je op de kop tikt via een leuke social deal, of gewoon in je vrije tijd als onderdeel van een casual outfit met een knitwear top erboven en je bent weer helemaal hip.