TOP

Modetrends voor de advocatuur, bestaat 3 delig grijs nog?

Als je 20 jaar geleden de mensen op straat vroeg hoe een advocaat zoals een letselschade advocaat in Eindhoven gekleed ging, dan was het antwoord standaard “driedelig grijs” voor de mannen en een rok met colbertje voor de vrouwen. Saai voerde de boventoon. 

De vraag die gesteld kan worden is hoe dit tegenwoordig is, draagt men in de advocatuur nog altijd saaie pakken met grauwe stropdassen of is er inmiddels wat veranderd in de advocatuur?

Hoe kleedt de advocaat zich tegenwoordig?

Het is ten eerste van belang dat er veel concurrentie is voor advocaten. Eigenlijk zou je dan ook niet over de advocatuur moeten spreken, maar over juristen. Want bijvoorbeeld op het gebied van letselschade kun je kiezen tussen een letselschade advocaat in Utrecht, maar ook een letselschadebureau.

Bezien wij met name de jongere garde advocaten en juristen, dan zien wij dat men ook in de advocatuur modieuzer is geworden. Weliswaar dragen veel advocaten nog pakken en kleden de vrouwen zich ook vooral zakelijk, het is er wel een stuk stijlvoller op geworden.

Was bij de mannen de tendens dat je toch vooral niet opviel met je kleding, hoe anders is dit nu! Veel bekende advocaten dragen tegenwoordig dure pakken van grote merken als Hugo Boss en Armani. En er is een steeds grotere groep advocaten die zichzelf een duur en chique maatpak laat aanmeten. Deze tendens zien wij vooral bij de jongere advocaten, maar niet alleen bij de grote Zuidas  kantoren. Ook de advocaten van kleine en middelgrote kantoren hebben steeds meer oog voor mooie pakken, glimmende opvallende schoenen en designer overhemden.

Hoe groot de wijziging bij de mannen als is, bij de vrouwelijke advocaten en juristen is deze tendens zeker zo groot. Ook vrouwelijke advocaten komen steeds meer in de spotlights te staan en kleden zich hier dan ook op. Kleuren mogen nu ook in de advocatuur en hiervan wordt volop gebruik gemaakt.

Hoe komt deze wijziging in de advocatuur op modegebied?

Advocaten en juristen zijn dus steeds modebewuster aan het worden, maar hoe komt dit nu? Ten eerste is er een nieuwe generatie advocaten en juristen. Deze hebben de manier van kleden veranderd. Dit komt onder andere doordat er steeds meer advocaten en juristen in de media verschijnen. Er zijn zelfs advocaten die op Instagram actief zijn en veel volgers laten meekijken met het werk dat ze doen. Deze personen zien er veel op en top uit en dit wordt gekopieerd door andere vakgenoten. Daarnaast is het gewoon zo dat de tijd veranderd. Hiermee is de tijd van driedelig grijs naar de achterkant verschoven en is ook de advocatuur zich meer bewust van de mode geworden. 

Het enige dat hetzelfde is gebleven op het gebied van kleding in de advocatuur is hoe zij gekleed gaan in de rechtbank. Nog altijd is het verplicht een zwarte toga met witte bef te dragen. Of gaat dit in de toekomst ook nog veranderen? Wie weet!