TOP

Zwerfafval is grootste ergernis van consument

Afval op straat, drukte en lawaai in winkelgebieden zijn de grootste ergernissen van de consument. Dit blijkt uit het onderzoek 'Trends Binnenstad 2009' van Detailhandel Nederland in samenwerking met onderzoeksbureau Synovate.

Ook aan de aanwezigheid van hangjongeren en fietsers in voetgangersgebieden ergeren consumenten zich. Toch klagen de ondervraagden niet alleen maar. Over het algemeen zijn zij tevreden over de winkelgebieden die ze het meest bezoeken. Zo zijn zij positief over de bereikbaarheid van de winkels met het openbaar vervoer. Maar 52 procent van de bezoekers gaat nog steeds met de auto naar het favoriete winkelgebied, ten opzichte van 13 procent met het openbaar vervoer. Het openbaar vervoer wordt gewaardeerd, maar er zijn praktische bezwaren. Het is vaak lastig om met tassen vol boodschappen met de bus te reizen.

Koopzondag
De consument stoort zich aan te veel drukte in de winkelstraten. Daarom pleit Detailhandel Nederland voor meer vrijheid voor gemeenten om het aantal koopzondagen uit te breiden, zodat de bezoekersstromen beter gespreid worden. Dit sluit aan op wat de consument wil; 83 procent van de consumenten vindt dat de nationale overheid zich niet moet bemoeien met het aantal koopzondagen. 60 procent van de consumenten geeft aan wel eens te winkelen of boodschappen te doen op zondag. Men doet dit vooral ter ontspanning en omdat het leuk is om te ‘funshoppen’.