TOP

Zwempakkenrel blijft voortduren

De rust in de zwempakkenwereld is nog niet teruggekeerd. Sterker nog: de discussie wordt heviger. Nadat Speedo een jaar geleden een pak introduceerde waarin vele records sneuvelden, zijn er steeds meer pakken die nog sneller lijken te zijn, en waarvan het de vraag is of ze aan de regels voldoen.

Nu is het Italiaanse merk Jaked onderwerp van discussie. Het pak zou, vooral op de school- en vlinderslag, veel voordeel bieden door het grotere drijvende vermogen. Marleen Veldhuis zwom tijdens wedstrijden in Amsterdam een wereldrecord in het pak. Schoolslagzwemmer Lennart Stekelenburg zwom als ultiem bewijs in het Jaked-pak zelfs twee seconden sneller op 100 meter dan in een Speedo pak, even daarvoor.

Er wordt getwijfeld of het pak wel aan de (onduidelijke) regels voldoet. De Duitse coach Henning Lambertz zegt op een zwemwebsite dat er sprake is van een politiek spelletje. ‘Het komende WK is in Italië. De Italianen zwemmen in Jaked. Dus de internationale zwembond zal het zeker niet voor het WK uit de markt halen. Eerst moeten een paar Italianen wereldkampioen worden. Het is misschien oneerlijk, maar we moeten het accepteren.’

Studio Sport wijdde er een item aan: