TOP

Zien en doen tijdens de Amsterdam Denim Days *

Komende week – van 11 tot en met 17 april – is Amsterdam weer the place to be voor denimprofessionals- en liefhebbers. Textilia zet de meest interessante activiteiten tijdens de Amsterdam Denim Days op een rijtje.

Voor denimprofessionals is het Westergasterrein een belangrijke locatie. Hier wordt op 13 en 14 april voor het derde achtereenvolgende jaar de internationale denimvakbeurs Kingpins Show georganiseerd. Producenten en weverijen als Candiani Denim, Absolute Denim, Orta, Royo en Cone Denim presenteren op dit platform hun specialiteiten en de nieuwste innovaties op het gebied denim. Nieuw is het event Why by Kingpins, waar de focus ligt op denim branding en details als labels en tags.

Vintage

Ter inspiratie: de bekende Amerikaanse weverij Cone Denim bestaat 125 jaar en exposeert daarom enkele historische archiefstukken. Daarnaast is The Vintage Showroom uit Londen present met verschillende vintage items. En studenten van de Jean School laten het resultaat zien van een samenwerking met fabrikant Tonello.

Seminars

Voor wie nog dieper in denim en de ontwikkelingen daarin wil duiken zijn de seminars een aanrader. Donderdag 14 april presenteert het bekende trendbureau WGSN de nieuwste denimtrends. Interessant is verder de conferentie Kingpins 2029, The Transformers, waar de denimindustrie zich buigt over actuele vraagstukken. Dit keer is het terugbrengen van schadelijk productie-afval het onderwerp.

Blueprint

Tijdens het aansluitendeMain Event Blueprint, op vrijdag 15 en zaterdag 16 april op het Westergasterrein, is het de beurt aan verschillende jeansmerken. Van Kings of Indigo, Scotch & Soda, Lois en Lee tot aan Hilfiger Denim, Calvin Klein Jeans en Heartwear: ze zijn allemaal aanwezig om speciale items te tonen. Bij de denim market bieden labels als Butcher of Blue, Black Rabbit, Benzak Denim Developers, Envelope Vintage Archive of Piero Turk, Lebl Denim en Hacked by Van Slobbe Van Benthum x Kings of Indigo bijzondere producten te koop aan.

City Center programma

Maar ook het City Center programma biedt volop activiteiten. Op vrijdag 15 en zaterdag 16 april nodigt jeanslabel Denham geïnteresseerden uit voor een live indigo kunstdemonstratie en expositie. Locatie: Prinsengracht 493-495, Amsterdam.

X Bank schenkt extra aandacht aan opkomende denimtalenten als Futura, Maison the Faux en Sophie Hardeman. Zaterdag 16 april wordt daarnaast de Futura collectie er live beschilderd. Locatie: in het W hotel, Spuistraat 175, Amsterdam.

Bij de Diesel store kun je jeans laten customizen met bijvoorbeeld emoji’s patches. Locatie: Heiligeweg 15, Amsterdam

Ook buiten Amsterdam

Opvallend is dat dit keer het City Center programma ook events buiten Amsterdam biedt. Zo organiseert het Eindhovense Rambam de Rambam Denim Days, met o.a. een tentoonstelling van worn-out jeans, guerrilla denimshows en ontmoetingen met mensen achter de merken. Ray Brandstore in Delft toont een expositie van het Delftse Tulp Jeans en verzorgt reparaties in de winkel. Ook G-Star schenkt in verschillende vestigingen, als Leeuwarden en Groningen, aandacht aan de Amsterdam Denim Days.