TOP

Zeven musea werken samen aan ‘Modemuze’

Onder de naam Modemuze gaan zeven Nederlandse musea in 2014 nauw samenwerken rond hun mode – en kostuumcollecties.

Het Amsterdam Museum, het Centraal Museum Utrecht, het Fries Museum Leeuwarden, het Gemeentemuseum Den Haag, Museum Rotterdam, Paleis Het Loo en het Rijksmuseum gaan onder de naam Modemuze een online platform ontwikkelen om de zeven museale deelcollecties permanent voor het publiek te presenteren. De collecties vertegenwoordigen bijna vier eeuwen mode – en kostuumgeschiedenis vanaf de 17e eeuw tot vandaag. Verwacht wordt dat het platform eind 2014 gelanceerd wordt.

Onbeperkt beschikbaar
De mode – en kostuumcollecties van de musea zijn door de kwetsbaarheid van de objecten niet permanent voor het publiek zichtbaar. Door middel van Modemuze worden deze collecties gepresenteerd op een online platform. Het publiek kan dan straks de collecties onbeperkt bekijken. Daarnaast is het ook mogelijk om op de objecten te reageren en verhalen en beelden toe te voegen.

Blog
De zeven betrokken musea werken al een aantal jaar samen door zich op elkaar af te stemmen op het gebied van tentoonstellingen en exposities. Ook organiseerden de musea gezamenlijke publieksevenementen. Via een blog houden ze het publiek op de hoogte van de ontwikkelingen van Modemuze.