TOP

Zandstralen nog niet uit de wereld

Het zandstralen van jeans is nog niet uit de wereld, blijkt uit nieuw onderzoek van de Schone Kleren Campagne. Arbeiders in Bangladesh schijnen nog steeds deze productietechniek toe te moeten passen op jeans, met alle schadelijke gevolgen voor hun gezondheid van dien.

Het nieuwe rapport Deadly Denim van de Clean Clothes Campaign (in Nederland actief als de Schone Kleren Campagne) toont aan dat producenten in Bangladesh nog steeds zandstralen, ondanks dat sommige merken deze techniek in de ban hebben gedaan. Deze fabrieken produceren voor Westerse merken en retailers als H&M, Zara, Lev’s, Lee, Diesel en D&G.

Onmogelijk

Veel merken en retailers die jeans produceren in Bangladesh hebben verklaard niet langer gebruik te maken van deze techniek vanwege de schadelijke gevolgen voor de arbeiders. In de praktijk blijkt dat er (al dan niet buiten hun weten om) tóch van deze techniek gebruik wordt gemaakt. Een fabrikant verklaart in het rapport dat het onmogelijk is om bepaalde door de opdrachtgever gewenste wassingen te produceren zonder te zandstralen. Soms zorgen dringende deadlines er ook voor dat producenten tóch zandstralen in plaats van alternatieven te gebruiken.

Dodelijk

Zandstralen is een techniek die gebruikt wordt om denim een versleten look te geven. Werknemers kunnen echter ernstige gezondheidsschade oplopen als gevolg van de blootstelling aan silicium, dat vrijkomt in het zandstraalproces. Zandstralen gebeurt vaak zonder goede bescherming, te lang achter elkaar en in slecht geventileerde ruimtes, waardoor arbeiders een hoog risico lopen op de dodelijke longziekte silicose.

Killer Jeans

In november 2010 lanceerde de Clean Clothes Campaign de Killer Jeans Campaign en riep merken en retailers op om te stoppen met zandstralen. Sindsdien hebben meer dan 40 merken deze techniek in de ban gedaan. Voorlopers waren Levi’s en H&M.

Meer actie

De Clean Clothes Campaign roept merken nu op meer actie te ondernemen om elke vorm van zandstralen uit te bannen. Bijvoorbeeld door te weigeren te produceren in fabrieken die zandstraalapparatuur hebben staan, door de wassingen aan te passen en door samen te werken met lokale partijen en vakbonden. Dat alles om er zeker van te zijn dat het verbod wordt nageleefd.