TOP

Zalando ontving 35 miljoen euro subsidie

De Duitse overheid heeft Zalando de afgelopen jaren gesteund met meer dan 35 miljoen euro subsidie. De online retailer heeft nu voor het eerst winst gemaakt.

Met meer dan 35 miljoen euro is Zalando de grootste subsidieontvanger binnen de Duitse detailhandel. Dat meldt Retailnews.nl. De online retailer kreeg het geld de afgelopen jaren van de Duitse nationale en lokale overheden. Mede dankzij deze subsidie heeft Zalando nu eindelijk winst gemaakt.

Gulle gevers

De oranje reus ontving het grootste deel van de 35 miljoen euro van Thürlingen. De deelstaat maakte 22,4 miljoen euro over voor de bouw van een groot magazijn in Erfurt, dat de hoofdstad van Thürlingen is. Van de deelstaat Brandenburg kreeg Zalando nog eens 2,5 miljoen euro voor de bouw van een ander logistiek centrum in Brieselang, dat in Brandenburg ligt. Van de stad Berlijn kreeg Zalando 10,6 miljoen euro ter ‘ondersteuning’. Volgens Zalando zijn nog niet alle toegezegde subsidiegelden ontvangen.

Winst

Zalando schreef in de eerste zes maanden van dit jaar zwarte cijfers. De inkomsten voor belastingen en rente (EBIT) kwamen uit op twaalf miljoen euro. In 2013 was er nog een negatief resultaat van 72 miljoen euro. De EBIT-winstmarge kwam uit op 1,2 procent. Vorig jaar was dit nog -8,9 procent. De online retailer doorbrak het eerste half jaar van 2014 voor het eerst de grens van één miljard euro omzet. Hier was een omzetstijging van bijna 30 procent voor nodig.

Beursgang

Zalando kondigde deze week een mogelijke beursgang aan. Over de beursgang van de retailer wordt al maanden gespeculeerd. Volgens bronnen zou Zalando in september 2014 een notering krijgen aan de beurs van Frankfurt. Door 15 procent aandelen naar de beurs te brengen zou Zalando 900 miljoen euro ophalen.

Bekijk hier welke subsidies je bij de Nederlandse overheid kunt aanvragen.