TOP

‘Winkels weer op afspraak open’, groen licht voor Ciff en Takko Fashion terug op pre-coronaniveau

Het lijkt erop dat mode- en schoenenzaken hun klanten vanaf zaterdag weer op afspraak mogen ontvangen. Verder: steeds meer winkels nemen een voorschot op de persconferentie van vrijdag en laten – veelal gesteund door de gemeente - weten hoe dan ook open te gaan, modebeurs Ciff gaat definitief door en Paul Smith krijgt een koninklijke onderscheiding. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van donderdag 13 januari.

Foto: Textilia

‘Mode- en schoenenzaken vanaf zaterdag weer open op afspraak’

Het lijkt erop dat mode- en schoenenzaken vanaf zaterdag samen met de andere niet-essentiële winkels hun klanten weer op afspraak mogen ontvangen. Er blijven wel beperkingen gelden in de openingstijden. Dat melden Haagse bronnen aan de NOS. Ook een afspraak maken bij de kapper of andere contactberoepen mag weer. Verder mogen universiteiten, hogescholen en het MBO weer fysiek lesgeven. De horeca en cultuursector zouden voorlopig dicht blijven. De huidige lockdown loopt tot en met morgen en onder meer vanuit de detailhandel neemt de druk om te versoepelen snel toe. Het kabinet zou hier inmiddels in grote lijnen overeenstemming over hebben bereikt. De definitieve besluiten worden morgenavond tijdens de nieuwe persconferentie door premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers aangekondigd.

Steeds meer winkels gaan hoe dan ook open, gesteund door de gemeente

Steeds meer retailers nemen een voorschot op de persconferentie en gaan zaterdag hoe dan ook open. In navolging van de Limburgse plaatsen Geleen, Roermond, Sittard en Venlo en Bussum, Hilversum en Huizen in het Gooi laten nu ook winkeliers in Horst aan de Maas en Zutphen weten op zaterdag weer klanten te ontvangen. Al gaan er weinig zo ver als ondernemer Inez Scheper van House of Tall in Hoofddorp; zij verkoopt nu ook drogisterij-artikelen en etenswaren en liet zich zelfs als zodanig bij de KvK inschrijven om zich er – zij het gekscherend – van te verzekeren dat haar winkel zaterdag wettelijk open mag.

De winkeliers zien zich gesteund door hun gemeente. Steeds meer burgemeesters kondigen aan op zaterdag niet te zullen handhaven, ook als heropening (nog) niet mag. De ondernemers in Zutphen voerden vandaag al actie uit protest tegen de lockdown. Zij hebben hun ramen afgeplakt en hun winkels ‘te huur’ aangeboden, om het kabinet duidelijk te maken dat dit straks wel eens de realiteit zou kunnen worden. “Onze ondernemers hebben hun ziel en zaligheid in hun bedrijf gestopt”, schrijven de eigenaren van boetiek Su & Jill namens alle winkeliers in de Zutphense binnenstad op Instagram. “Nu zien ze wat zij opgebouwd hebben afbrokkelen waar zij bij staan.”

Groen licht voor Deense modebeurs Ciff

Ciff gaat definitief door. “We hebben zojuist het fantastische nieuws gekregen dat er geen beperkingen meer zijn die de doorgang van Ciff van 2 tot en met 4 februari belemmeren”, laat de beursorganisatie weten in een persbericht. “We kunnen niet wachten!” De Deense modebeurs vindt plaats in het Bella Center in Kopenhagen. Al eerder werd bekend dat de organisatie de Britse modeprofessional Philip Holder heeft aangetrokken om het event ‘meer beleving met een 360-graden weergave van de modewereld te geven’.

Sterk derde kwartaal voor Takko Fashion

Takko Fashion heeft het derde kwartaal van het boekjaar 2021-2022 goed afgesloten. Dat meldt de Duitse retailer, die ook winkels in Nederland heeft, in een kwartaalupdate. Het gaat om de periode van augustus tot en met oktober 2021, waarin de modeketen een omzet van 322 miljoen euro realiseerde. Takko komt hiermee boven het niveau van voor corona uit: het gaat om een stijging van 3,5 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Bestuursvoorzitter Karl-Heinz Holland: “Dit kwartaal werd gekenmerkt door verstoringen in de wereldwijde supply chains, maar dankzij onze langdurige en duurzame leveranciersrelaties waren we in staat om deze pandemie-gerelateerde effecten in inkoop zeer goed te beheersen.”

Paul Smith krijgt koninklijke onderscheiding

Paul Smith is toegetreden tot de Orde van de Eregezellen (Order of the Companions of Honour), een ridderorde van het Verenigd Koninkrijk. De Britse modeontwerper ontving de onderscheiding uit handen van prins William, als beloning voor zijn verdiensten in de modewereld. Het is niet de eerste koninklijke onderscheiding voor Smith, meldt de BBC. Daarover zegt de designer zelf grappend: “De Queen heeft me benoemd tot CBE (Commandeur in de Orde van het Britse Rijk, red.) en prins Charles heeft me geridderd. Met William heb ik nu de set compleet.”