TOP

Winkels Tilburg zondags open ondanks verbod

De koopzondag blijft de Tilburgse gemoederen flink bezig houden. Hoewel de winkels in de stad op zondag niet meer open mogen van de rechter, doen sommigen dat toch. Vandaag spreekt de gemeenteraad over een nieuwe verordening waardoor de koopzondag waarschijnlijk weer mogelijk wordt.

Tilburg heeft sinds 1 januari 2012 een wekelijkse koopzondag. Maar begin dit jaar besloot het College van Beroep voor het bedrijfsleven in een zaak die door bijna 150 winkeliers was aangespannen dat de Tilburgse winkels niet meer op zondag open mogen.

Stichting tegen Verruiming Zondagsopenstelling 

Winkeliers spanden via de Stichting tegen Verruiming Zondagopenstelling een zaak aan omdat het voor hen onmogelijk zou zijn om zeven dagen per week open te zijn. Bovendien zou de stad in Brabant niet genoeg toeristische voorzieningen hebben om elke zondag open te mogen.

Aantal passanten gedaald

De zondagen na de uitspraak gingen er echter meer dan tweehonderd winkels open in Tilburg. Dit leidde tot commotie vanuit de Stichting tegen Verruiming Zondagopenstelling, die dreigde met een kort geding als de gemeente het verbod niet zou handhaven. Overigens zou volgens cijfers van City Traffic het aantal passanten in de winkelstraat op koopzondag in Tilburg sinds de uitspraak van de rechter zijn gehalveerd.

Nieuwe verordening

Vandaag spreekt de gemeenteraad van Tilburg over een nieuwe verordening waardoor de koopzondag waarschijnlijk toch weer mogelijk wordt. Op 18 maart moet het besluit gevallen zijn.

Winkeltijdenwet

Wettelijk gezien mogen gemeenten twaalf koopzondagen per jaar toestaan. Alleen in een aantal specifieke situaties mogen winkels in bepaalde gemeenten elke zondag open, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een toeristisch gebied. Op dit moment ligt er een wetsvoorstel voor een nieuwe Winkeltijdenwet in de Eerste Kamer die zegt dat gemeenten volledig zelf mogen bepalen wanneer de winkels open zijn.