TOP

Winkels plussen tijdens kerst, Benetton onder vuur en geen PostNL-punten bij AH meer

De winkels mochten dit jaar voor het eerst sinds 2019 weer open zijn tijdens kerst en verkochten direct flink meer. Verder: Benetton ligt onder vuur, H&M en Inditex komen medewerkers financieel tegemoet en Albert Heijn stopt definitief met de servicepunten van PostNL. Dit is het nieuwsoverzicht van donderdag 29 december.

Foto: H&M

Winkels verkochten meer tijdens kerst dan voor corona

De winkels mochten dit jaar voor het eerst sinds 2019 weer open zijn tijdens kerst en verkochten direct flink meer, zo blijkt uit gegevens van Betaalvereniging Nederland. Op eerste kerstdag (zondag 25 december) werd er 20 procent vaker afgerekend en op tweede kerstdag (maandag 26 december) 15 procent meer dan in 2019. In kledingwinkels was dat in totaal zo’n 35 procent. Wel lag het aantal betalingen in vergelijken met een normale zondag en maandag ongeveer 50 procent lager. Online werd in de voorbije kerstdagen ruim het dubbele afgerekend met iDeal. Over de hele week waren er zo’n 75 procent meer betalingen, voor een totaalbedrag dat naar schatting 85 procent hoger ligt dan in dezelfde week drie jaar eerder.

Na Balenciaga ook Benetton onder vuur voor ‘seksualiseren’ kinderen

Na Balenciaga ligt ook Benetton onder vuur voor het seksualiseren van kinderen. Het Italiaanse modebedrijf gebruikte voor een recente campagne beelden van kinderen in ondergoed, in ‘twijfelachtige’ poses. Zo is er een foto van een jongetje dat zijn nachtshirt optilt om de boxershort die hij eronder draagt te laten zien. Dat leidde tot woede op sociale media en de hashtag #boycotbenetton, meldt de internationale nieuwszender TRT World. Benetton heeft nog niet gereageerd op de commotie. Wel zijn de beelden inmiddels verwijderd.

Albert Heijn stopt definitief met pakketpunten PostNL

Albert Heijn stopt volledig met de servicepunten van PostNL, zo schrijft Distrifood. De laatste 27 supermarkten die nog een pakketpunt hadden, zullen die binnenkort sluiten. De supermarktketen bouwt het aantal servicepunten sinds 2016 al af, omdat de werkdruk voor baliemedewerkers erg hoog werd en de service niet altijd rendabel bleek. Al kunnen consumenten hun pakketten straks nog steeds ophalen bij Albert Heijn; in plaats van pakketpunten installeert de retailer pakketkluizen in zevenhonderd grotere vestigingen.

Bonussen en loonsverhogingen: H&M en Inditex betalen medewerkers meer

H&M en Inditex keren werknemers in Spanje en Portugal een bonus uit. Bij H&M gaat het om een bedrag van 500 euro en bij Inditex om een uitkering van 1000 euro. De Spaanse modegigant stemt onder de toenemende druk van vakbonden en dreigende stakingen ook in met een loonsverhoging van 322 euro voor de werknemers op het hoofdkantoor in A Coruña. Dat meldt Fashionunited. Medewerkers eisten dat hun salarissen meebewegen met de inflatie en staakten tijdens de drukke Black Friday-week om die eis kracht bij te zetten. Eerder aangekondigde stakingen op 23 december en 7 januari zijn inmiddels afgeblazen.