TOP

Winkels failliete modeketen HoutBrox blijven open

Er zouden al 20 gegadigden zijn voor de failliete modeketen HoutBrox, volgens de curatoren. De winkels blijven voorlopig open en worden deze week opnieuw bevoorraad.

Op maandagochtend 18 april heeft de rechtbank in Den Bosch het faillissement uitgesproken over Hout-Brox B.V. Duthler-Intermode B.V., Brova Retail Services B.V. en Brova B.V. die allen onderdeel  uitmaken van de Brova Groep. Dat meldt het Brabants Dagblad. Het faillissement mag geen verrassing heten. Op vrijdag 15 april was uitstel van betaling aangevraagd voor de vier bv’s.

De winkels hebben de deuren op maandag wel gewoon geopend, maar de 528 werknemers breekt nu een onzekere tijd aan. Volgens curator Floris Dix, tot vorige week bewindvoerder, hebben zich al 20 geïnteresseerde partijen gemeld, meldt het Brabants Dagblad.

Volgens Dix zal het nog enkele weken duren voordat er een deal is met een overnamekandidaat. Tot die tijd wil de curator de winkels open houden, omdat dat beter is voor een mogelijke doorstart. De komende week worden de winkels opnieuw bevoorraad. Twee leveranciers wilde de winkels graag openhouden, waarna meerdere leveranciers toezegden mee te doen.

Vóór de aanvraag van het uitstel en het daaropvolgende faillissement leek het dat er een oplossing aankwam. Het Financieele Dagblad meldde dat er vergevorderde gesprekken werden gevoerd met een potentiële koper. Tegen de krant zegt Martin Duthler, directeur van de Brova Groep, dat er al een intentieverklaring was getekend.  Het zou gaan om een bedrijf dat bekend is in de moderetailbranche. Over enkele weken moest de verkoop afgerond zijn. 

Geen geld meer

Brova, het moederbedrijf van modeketen HoutBrox, zat in geldnood. De bank had half maart de geldkraan dichtgedraaid. Huisbank ING wilde geen krediet meer geven aan het modebedrijf. Volgens de bank zouden de verliezen zich al jaren opstapelen en het eigen vermogen hebben uitgehold. De kredietfaciliteit van 6 miljoen euro werd bevroren.

Uit het rechtbankverslag blijkt dat Brova in 2014 een verlies heeft geleden van 2,5 miljoen euro, terwijl in een verlies van 860.000 euro was begroot.

Overname Purdey

Begin april werd bekend dat Purdey, de andere modeketen van Brova, werd verkocht aan O&C voor een bedrag van 250.000 euro. Die overname is nu in een ander daglicht komen te staan nu een schuldeiser, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), goed voor een schuldeis van 1,7 miljoen euro, de vorige eigenaar Brova van paulianeus handelen beschuldigt. Dit is het te goedkoop verkopen van het bedrijf waardoor de schuldeiser benadeeld wordt. BOM is niet ingelicht over de verkoop. Maar de schuld is wel overgegaan naar de nieuwe eigenaar.