TOP

Winkels eerder dicht door personeelstekort, Europese Commissie verwacht lagere economische groei en Mexx opent winkel in Utrecht

Winkels moeten tegenwoordig eerder dicht door personeelstekort, de Europese Commissie verwacht lagere economische groei en Mexx heeft een winkel geopend in Utrecht. Verder: het Stedelijk Museum opent een expo waarin ontwerpen te zien zijn die zijn gemaakt van onder meer afval en natuurlijke producten. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 16 mei.

Foto: Shutterstock

Nieuwe verhuurservice designertassen van start

Er is in ons land een nieuwe verhuurservice gestart die designertassen verhuurt, Designer on Rotation. De collectie bestaat grotendeels uit pre-loved designertassen uit recente collecties van merken als Chloe, Jacquemus, Balenciaga of Chanel, maar ook vintage stukken uit de jaren 80. De verhuurservice werkt met huurperioden van minimaal een maand om de co2-uitstiit te beperken, zo schrijft oprichter Rosanne van Veldhuisen in een persbericht. “Ik wil het mogelijk maken om zonder schuldgevoel te genieten van hoogwaardige designertassen zonder schade aan te richten aan je bankrekening of de planeet.” Bij Designer on Rotation kun je een designertas daarom huren voor een periode van minimaal één maand en maximaal 6 maanden; het maandbedrag daalt als een iemand een item langer leent.

Europese Commissie verwacht lagere economische groei

De Europese Commissie (EC) heeft zijn verwachtingen voor economische groei in Europese landen naar beneden bijgesteld, zo schrijft het Algemeen Dagblad. Dit jaar verwacht Brussel dat de economie 2,7 procent groeit; dat was tot vandaag 4 procent. Volgens de EC zetten vooral de hoge energieprijzen een rem op de economische groei in Europa. Ook voor 2023 zal de groei lager uitvallen, voorspelt de EC. Nederland gaat dit jaar van 5 naar 3,3 procent en zakt volgend jaar verder tot 1,6 procent groei. Dat heeft volgens eurocommissaris van Economische Zaken Paolo Gentilon te maken met een minder gunstige handelsbalans (groeiende import, dalende export) en de relatief bescheiden consumentenbestedingen. De onzekerheid en superhoge inflatie van 7,4 procent voor het hele jaar, maken dat de Nederlandse consument vaker de hand op de knip houdt.

Mexx opent eerste winkel in Utrecht

Mexx heeft een winkel geopend in Hoog-Catharijne in Utrecht. Het is de eerste winkel van het merk in ons land. Voor het winkelcentrum bij het stationsgebied in de Domstad is gekozen vanwege de centrale ligging, zo staat in een persbericht. Voor het interieur van de kledingzaak is gekozen voor ronde, organische vormen gecombineerd met strakke lijnen en betonnen wanden. Met de centraal gelegen vestiging wil Mexx de fysieke beleving van winkelen naar een hoog niveau brengen waarbij merkbeleving en service hand in hand gaan. “Als er nog een andere mooie locatie op ons pad komt die bij het merk past, staan we uiteraard open voor nieuwe mogelijkheden om nóg meer consumenten te bereiken”, zegt marketingdirecteur Nathalie Gadeyne.

Winkel eerder dicht door personeelstekort

Winkels gaan vaker noodgedwongen eerder dicht of helemaal niet open omdat er geen personeel te krijgen is. Dat zeggen Jan Meerman van Inretail en Eus Peters van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) tegen Nu.nl. “Steeds meer winkels gaan eerder dicht: bijvoorbeeld om zes uur ‘s avonds in plaats van acht uur. Dat zien wij vooral terug bij de middelgrote ondernemingen”, aldus Peters. Momenteel staan er in de retail meer dan 40.000 vacatures open. Volgens Meerman krijgen winkeliers ongeveer 5 tot 10 procent van de vacatures niet ingevuld. “Maar dat is niet het enige probleem. Zij hebben ook grote moeite om hun mensen te behouden. Er is enorme concurrentie tussen verschillende sectoren en iedereen vist in dezelfde vijver. Daarmee verschuift het probleem zich.” Die vijver wordt door de toenemende vergrijzing – de echte boosdoener, zeggen experts in een recent artikel hierover in Textilia (editie 1, 2022) – steeds kleiner, en de strijd om personeel steeds heviger. De vraag is of moderetailers in die concurrentiestrijd genoeg te bieden hebben; de lonen zijn immers niet erg hoog. Wat ook meespeelt is dat het vak van winkelverkoper aan status heeft verloren, stelde sectoreconoom Gerarda Westerhuis van ABN Amro in dat artikel. “Nederlanders willen hun kind het liefst op de universiteit hebben. Ik kan me voorstellen dat de retail-opleidingen, die vaak meer op het mbo zijn gericht, daardoor moeite hebben met het vinden van nieuwe aanwas. En de retail zelf dus ook.” Dat modewinkels de afgelopen anderhalf jaar veelvuldig in de media kwamen als een van de door de coronacrisis zwaarst getroffen sectoren, heeft qua beeldvorming ook niet geholpen.

Lees ook het hele artikel over het personeelstekort:  ‘Help, personeel gezocht! Waarom retailers handen tekortkomen (en wat je kunt doen om dat te voorkomen)

Agendatip: ‘It’s Our F***ing Backyard’ in Stedelijk Museum

In het Stedelijk Museum in Amsterdam start deze maand de tentoonstelling ‘It’s Our F***ing Backyard’, die een overzicht biedt van tachtig verschillende projecten die materiaal op een duurzame, authentieke of juist andere manier dan anders worden gebruikt. In de tentoonstelling worden zowel experimenten en prototypes getoond als producten die al op de markt zijn, zowel in design, interieur als mode. Ontwerpers hergebruiken allerlei afvalstoffen voor nieuwe producten en zetten de kracht van de natuur in om tot ongebruikelijke materialen te komen, zoals meubels van keramiekafval, textiel van dennennaalden of haverwortels (zie foto). Op gebied van mode is werk te zien van textielkunstenaar Claudy Jongstra die volgens een oud en natuurlijk recept stoffen voor Viktor & Rolf verfde en een haute couture jurk van Iris van Herpen gemaakt van plastic. Er zijn oceaanplastic sieraden gemaakt voor Balenciaga, Ocean Clean Up-zonnebrillen en leentassen van Elisa van Joolen die zijn bedoeld om door te geven. De tentoonstelling opent op 26 mei en loopt tot en met 4 september 2022.

Diana Scherer, InterWoven – Exercises in Root System Domestication, 2021-22, gegroeid textiel van haverwortels [credit] Stedelijk Museum