TOP

Winkelleegstand stijgt voor de zevende keer op rij

In 2013 is de winkelleegstand opnieuw gestegen in vergelijking met het jaar daarvoor. Het is al het zevende jaar op rij dat het aantal lege winkelpanden stijgt. Dit meldt onderzoeksbureau Locatus.

Teruglopende bestedingen, toenemende bestedingen via internet en faillissementen hebben ervoor gezorgd dat de winkelleegstand in Nederland in 2013 opnieuw is gestegen, in vergelijking met 2012.

1500 lege panden
Het aantal lege winkelpanden steeg van 1000 in 2012 naar 1500 leegstaande winkelpanden in 2013. Het leegstandspercentage bedroeg aan het eind van 2013 6,9 procent. Aan het begin van 2013 was dit 6,4 procent.

Verschil in regio
De winkelleegstand verschilt per regio in Nederland. Zo vindt de sterkste groei plaats in Zuid-Limburg, Delfzijl en omgeving en Oost-Groningen. In Amsterdam is de leegstand drie keer lager. Toch is er een lichtpuntje. Volgens Locatus is de leegstand vaak kort van duur. Van alle leegstaande panden staat 44 procent minder dan een jaar lang leeg. 

Bijdrage modebranche
Van het aantal winkels dat vorig jaar leeg kwam te staan was vrouwenmode de meest voorkomende voorgaande functie. Andere branches die voor veel leegstand zorgden waren de videotheken, winkels die software verkopen, CD/DVD winkels en reisbureaus. Volgens Locatus heeft de modebranche wel de hoogste bijdrage geleverd aan het invullen van leegstaande panden. Zij zouden meer dan 500 leegstaande panden weer hebben gevuld.