TOP

Winkeliers willen huurverlaging, project voor gebruik circulair katoen in mode van start, H&M schrapt 800 banen

H&M schrapt 800 banen in Duitsland en sluit het distributiecentrum in Tiel. En winkeliers en vastgoedbeleggers kruisen de degens over huurverlaging. Verder: Mr Marvis opent een nieuwe flagshipstore verhuist. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 25 november.

‘Keurmerk webshops is niet zaligmakend’

Keurmerken op webshops zijn niet altijd zaligmakend, zegt Gijs van der Linden van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMI) tegen nieuwsradio BNR. Hij doelt op de truc van malafide websites die keurmerken op de website plaatsen om betrouwbaarheid uit te stralen, maar niet lid zijn. “Pas op met keurmerken”, zegt hij. “Je moet uit die website en naar het keurmerk zelf gaan en kijken of de webwinkel lid is.” Het LNI waarschuwt argeloze consumenten extra in deze periode. “Het is bij uitstek de maand waarin de consument op zoek gaat naar cadeaus en daar maken fraudeurs dankbaar gebruik van. Dat kan via webwinkels, maar het kan ook via handelsplaatsen als Marktplaats en Speurders.”

Grote modemerken werken mee aan circulair katoenproject

Twaalf grote modemerken hebben zich verbonden aan het New Cotton Project, waarbij ze samen met partijen uit de textielindustrie werken aan een circulair model voor commerciële kledingproductie. Dat meldt Innovation in textiles. Onder meer Adidas en de H&M Group werken eraan mee. Voor het door de Europese Unie gefinancierde project worden gedurende drie jaar nieuwe stoffen voor de collecties van beide merken geproduceerd uit textielafval. Hiermee moet de basis worden gelegd voor de circulariteit van de hele branche.

H&M sluit DC in Tiel en schrapt 800 banen in Duitsland

Modeketen H&M wil 800 banen schrappen, meldt Textilwirtschaft. De ontslagen maken deel uit van de reorganisatie die de modeketen eerder aankondigde. De Zweedse modeketen kondigde vorige maand aan in 2021 250 van de ongeveer 5.000 winkels wereldwijd te sluiten als gevolg van de coronacrisis. Het is niet uitgesloten dat daar nog winkels bij komen. Vorige week kondigde H&M aan het distributiecentrum in Tiel te sluiten en verplaatsen naar Hamburg, schreef De Gelderlander. Het concern wil meer inzetten op groei via de webshop. De online verkopen vertegenwoordigen 26 procent van de totale omzet.

Winkeliers willen huurverlaging afdwingen

Winkeliers en vastgoedbeleggers kruisen opnieuw de degens over lagere huren, schrijft Retailtrends.. Mode- en schoenenretailers We Fashion, vanHaren, Sissy Boy, Sacha en Score willen huurverlaging afdwingen omdat ze door de coronacrisis hun omzetten drastisch hebben zien dalen. Ze willen de omzetdaling voor de helft doorberekenen in een lager huurbedrag, zoals branchevereniging Inretail voorstelt. Het komt erop neer dat bijvoorbeeld zestig procent minder omzet ten opzichte van vorig jaar betekent uitmondt in dertig procent minder huur voor een periode van minimaal vijf maanden. Volgens de krant willen vooral grote vastgoedeigenaren zoals Unibail-Rodamco-Westfield en Klépierre niet meewerken. Unibail en Klépierre hebben nog geen reactie gegeven op vragen van het FD.

Mr Marvis opent nieuwe flagshipstore

Mannenmodemerk Mr Marvis heeft een nieuwe flagshipstore geopend in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam. Het pand aan de Oude Looiersstraat in de stad waar ze hun eerste winkel openden, wordt volledig ingericht als kantoor. “Die ruimte kunnen we daarvoor goed gebruiken”, vertelt mede-oprichter Steven Vrendenbarg. “In de nieuwe winkel hebben we meer ruimte om de complete collectie te laten zien.” Het nieuw verworven pand is 175 meter groot en door de splitlevel hangen de verschillende broekencollecties van het merk op aparte etages. Mr Marvis is opgericht in 2016 als kortebroekenmerk, maar heeft inmiddels ook lange broeken aan het assortiment toegevoegd, waarvan The Easies de nieuwste aanwinst zijn.

De nieuwe flagshipstore van Mr Marvis in Amsterdam. Beeld: Mr Marvis

Hoofdfoto: Textilia/Renate Zoutberg