TOP

Winkeliers willen geen kortere betalingstermijn

Winkeliers willen geen kortere betalingstermijn op de rekeningen aan hun leveranciers. Dat zegt Detailhandel Nederland in een reactie op het plan van het Europees Parlement om ondernemers onderling te verplichten een betalingstermijn van maximaal 60 dagen te hanteren.

Het Europees Parlement wil de maximum betalingstermijn van bedrijven onderling vastleggen op 60 dagen. In de Europese Commissie liggen al plannen dat overheidsinstellingen hun rekeningen binnen 30 dagen moeten betalen. Maar Europarlementariër Toine Manders van de VVD vindt dat zo’n regeling ook voor bedrijven onderling moet gelden. Volgens zijn voorstel zou bij vertraging een boete van 5% moeten gelden, plús de wettelijke rente. Momenteel kunnen sommige ondernemers hun rekening pas na 90 dagen betalen zonder problemen te krijgen.

Volgens Detailhandel Nederland is zo’n maximum betalingstermijn van 60 dagen niet voordelig voor winkeliers. Het wordt daardoor duurder om voorraden aan te houden en het gevolg is dat er vaker geleverd moet worden, met alle negatieve effecten voor het milieu als gevolg. Volgens Manders is zo’n maximum betalingstermijn juist positief voor kleinere ondernemers, omdat het nu vooral de grote ondernemingen zijn die hun macht misbruiken tegenover kleine leveranciers en lang wachten met betalen of zelfs de betalingstermijn eenzijdig verlengen.