TOP

Winkeliers screenen recordaantal sollicitanten op fraude

Afgelopen jaar hebben winkeliers een recordaantal van 94.000 sollicitanten gescreend; een stijging van 17% ten opzichte van 2010. Dat zegt de stichting Fraude Aanpak Detailhandel in het jaarverslag van 2011.

“Het is goed dat winkeliers nu ook zelf aan de slag kunnen om zich te wapenen tegen dit soort fraude”, aldus staatssecretaris Fred Teeven, bij de het in ontvangst nemen van het jaarverslag. “Interne fraude is een groot probleem voor winkeliers en kost hen jaarlijks veel geld.”

Deelnemende winkeliers plaatsen frauderende ex-medewerkers op het Waarschuwingsregister Fraude Aanpak Detailhandel. Wanneer de fraudeur solliciteert bij een andere deelnemer, komt via het register zijn verleden aan het licht.

Het intensievere gebruik is volgens de FAD een positieve ontwikkeling, maar betekent niet dat het doel van een integere branche bereikt is. In een tijd waarin de economische omstandigheden verslechteren, neemt het frauderisico toe. De schade door interne fraude is in de gehele detailhandel in 2011 gestegen naar circa € 180 miljoen. In 2010 was dat € 170 miljoen.

In 2011 werden 471 fraudeurs op het Waarschuwingsregister geplaatst. Dat is een stijging van 25% ten opzichte van 2010.